Световни чаши


13 юни 2019
До понеделник тези чаши ще са празни – World Class Cocktail Month приключва на 16 юни, така че моментът да си викнете коктейл от неговия лист е веднага. Ние взимаме три – чуйте какво ни шепнат от ръбчето, докато търсите своето световно питие в по-добрите барове в града.

Espresso Martini @ One More Bar
"Да ме вдигне, после да ме напие", иска от чашата си младо момиче (Кейт Мос, твърдят някои), седнало на бара в лондонския Fred’s Club през 80-те. Така се ражда Espresso Martini – рецепта, която търпи всякакви креативни намеси. Точно те ме водят на Шишман 12 в събота, малко преди денят да залезе и градината да зажужи от хора. В оригинал коктейлът е водка + еспресо + ликьор кафе и може да го поръчаш и така, но аз си викам Ketel One Espresso от менюто на World Class Cocktail Month, в което кафето е студено филтрирано, а ароматът запява от редукцията на червено вино с канела, ванилия и анасон. Като леко нагарчаща торта е, мисля си първо. После просто се наслаждавам на бавни глътки и от време на време ловя кацнали в пухкавата пяна цветчета от близкия храст. (В.И.)

French 75 @ 5L
Обичам строги коктейли със спретнат вкус, така че защо избирам точно тази цветна чаша в градината на 5L? Когато през 1915 Хари Макелоун смесва джин с шампанско, захар и лимонов сок, питието има такъв откат, че той го кръщава на артилерийското оръжие French 75. В името няма парижка романтика, а заредена цев. В този бар, вдъхновен от коктейлите на Сухия режим, са постъпили с уважение към рецептата – за World Class Cocktail Month я имат в чист вариант и в два експеримента. Днешната пушка е #2: джин Tanqueray No. 10 е овкусен с ягоди, добавено му е Campari, просеко и свеж лимон, а има и олео сакарум – масло от кора на цитруси, извлечено със захар. Балансът на вкуса е право в целта – леко горчив, малко солен, много свеж и съвършено летен. (С.С.)

Highball @ Спутник
Трябва да им се признае на Спутник, че умеят да се пошегуват и да им се размине. Минута, след като съм попитала "сигурни ли сте, че това е за мен, не съм поръчвала студен чай", истински харесвам идеята да ми поднесат главозамайващо питие в най-елементарната водна чаша. Донякъде можеше да се очаква от един Highball – семплият оригинал на този тип коктейли смесва скоч и сода във висока чаша, откъдето е и името. Буквалното "висока топка" обаче е по-подходящо за комбинацията от бърбън Bulleit със сода от ананас и лимонова трева, която правят за World Class Cocktail Month. Плодовият вкус е в живописен синхрон с нетипично ръжения дъх на Bulleit. Ароматно е, свежо е и кани към големи глътки. Не бива. Това е перфектно маскиран куршум. (Д.Т.)

World Class Cocktail Month продължава до 16 юни, вижте в кои барове тук


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098