12 месеца на масата


9 май 2019
В ресторант като този менюто зрее и се променя със сезоните, за да ги поднесе в чиния – или в чаша, понеже тук имат остри сетива и за доброто вино от малки местни изби. Затова името му е Добра година. Работи от месец на Раковски 174 под шефската шапка на Дани Спартак: с диплома от Кордон Бльо и победител в миналия сезон на Hell’s Kitchen, той завърта по нов начин местни и европейски рецепти и ги съчетава с интересна технология или нова подправка. В три стъпки днес опитваме най‑искрената визитка на неговия ресторант – тази, която поднася на масата.


Яйца върху вестник
Избираме ги трудно от дългия списък с предястия, но който се поддава на кулинарната носталгия, моментално ще поръча същото. Ако ги помните от детството си, знаете, че приготвените върху вестник яйца не са пържени, а печени, като по тези тук обаче няма залепнали букви от спортните страници – чукнати са върху специална хартия. Останалото в металната ретро чиния също е иновация на шефа – хляб с върховна коричка и червен хайвер, свински пуканки и съвършено рагу от прясно набрани горски гъби.


Патешко магре
Сред шестте основни ястия с различни видове месо и риба посочваме френската класика патешко с портокал. Тук тя си е намерила шефа – идва с източен привкус от сладки подправки, докато портокалът е полепнал не по кожата на месото, а вътре в спиралите ряпа. Самата бавно готвена патица лежи върху нежно пюре от праскови сред парченца земна ябълка, аспержи и жестока туршия от фурми. Това е чинията, която чакаме да изведем в градината за бавните пролетни вечери, щом се затопли още малко.


Павлова с ягоди
За авторството на тортата Павлова, посветена на руска балерина, и до днес не могат да се разберат Австралия и Нова Зеландия. Добра година също прави интрига – тяхната торта е извадена на показ на части. Ето ги целувките – във вид на ивици, черупки и една хризантема, забъркана с червено цвекло, край които се вие яйченият крем. Отсреща са ягодите, потопени в сироп с толкова познат и толкова труден за отгатване вкус, че се налага да питаме в кухнята, докато изгребваме кресчендото в този десерт – малините, вледенени в сорбе.

dobragodina.com; тел. 089 337 9767; инстаграм dobragodina


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098