Дивото зове

Дивото зове


Оригинално заглавие: The Call of the Wild
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, приключенски, детски
САЩ, 2020, 100'
по романа на Джек Лондон
Режисьор: Крис Сандърс
Сценарий: Майкъл Грийн
С: Харисън Форд, Брад Грийнкуйст, Майкъл Хорс, Тери Нотари, Омар Си, Брадли Уитфорд, Дан Стивънс, Жоан Луиза Кели, Карън Гилън, Скот Макдоналд, Кара Джи, Уес Браун
Романът на Джек Лондон (от 1903) е филмиран доста пъти още от нямото кино насам, но ето я първата екранизация, в която главният герой не е истинско куче. Гигантският Бък тук е роден в компютър по технологията motion-capture (което значи, че пред камера го е играл човек, а именно бившият акробат от Сирк дьо Солей Тери Нотари).


Това вероятно е най-колебливата черта на филма, а отделно му дава и възможност да напудри оригинала на Лондон с епични каскади, които и най-добре дресираното куче не може да изпълни (като да надбяга лавина или да спасява хора от замръзнала река). Най-силната страна на тази адаптация пък е тотално истинският Харисън Форд – в ролята на отшелника Торнтън (през която са минавали също Кларк Гейбъл и Рутгер Хауър) той е толкова топъл и емоционален, колкото може да си го представите под грубия пуловер и посребрената брада. Историята вероятно ви е ясна, но припомняме за следващото поколение: Бък е одомашнена кръстоска между санбернар и шотландско коли и се глези в голяма къща в Калифорния, преди да бъде откраднат и запратен в Аляска да тегли шейни и да се бори със студа и другите кучета. Когато самотният Джон Торнтън го среща и двамата се сдушват братски, няма как да не навлажним око на финала, който тегли Бък надалече от хората към дивото. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.