Интерстелар

ИнтерстеларЕзик: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, приключенски
САЩ/Великобритания, 2014, 168'
Режисьор: Кристофър Нолан
С: Ан Хатауей, Матю Макконъхи, Джесика Частейн, Кейси Афлек, Майкъл Кейн, Уес Бентли, Дейвид Оуелоу, Джон Литгоу, Елън Бърстин, Бил Ъруин, Макензи Фой, Тофър Грейс
Един от най-умните режисьори на Земята ни запраща за три часа в Космоса с Интерстелар – екстравагантна одисея, в която астрофизиката среща човешката душа.


ОТ ДРУГА ГАЛАКТИКА
Ако Генезис на Кристофър Нолън предизвика мини експлозия в главите ни с лабиринта "сън в съня", Интерстелар вече е големият взрив. Не боли да свързвате Нолан с Батман от последните години, но не стига. Едва 44-годишният британец с IQ, достойно за НАСА, има нужда от далеч по-голямо платно, за да покаже пълния си капацитет – нещо като Космоса, да речем. Някои сигурно ще кажат, че новият му филм е тежък като изпит по астрофизика, на който те късат. Други ще плачат заедно с Матю МакКонъхи, без да мислят какво значи "червеева дупка". Трети ще съберат 2 и 2 – науката и сърцето, вложени в Интерстелар, и ще получат усещане за новата Космическа одисея. Във всеки случай бъдете така добри и намерете най-големия IMAX екран наоколо, защото безкраят от мрак и светлинки, никога не е изглеждал така. Иначе звучи като Ханс Цимер, естествено.

ПИСМОТО НА ФЛОРА

"Преди се взирахме нагоре в небето и се чудехме какво е мястото ни сред звездите. Сега гледаме само надолу и се тревожим за мястото ни в прахта", нарежда с тежкия си тексаски акцент Маконъхи. Той е астронавт на име Купър, запазил изследователската искра, която праща първите хора в Космоса. И има достатъчно здрави рамене, за да понесе последната надежда за оцеляването на човечеството. Когато Земята започва да се задушава, покрита с прахоляк (и царевица, единственият останал сървайвър сред растенията), Купър потегля "нагоре" в търсене на друга планета за живот, оставяйки дъщеричката си "долу" да го чака до (без)край. Как екипажът му се озовава в друга галактика, на колко се равнява един час в черна дупка, и защо усещаме какво е да си човек, когато сме най-далече от "пръст от пръстта"? Кристофър Нолан (и брат му Джонатан, написал първоначалния сценарий), отговаря на всичко със знания и душа. Неслучайно работното заглавие на филма е Писмото на Флора – на името на собствената му дъщеря.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.