Левиатан

Левиатан


Оригинално заглавие: Левиафан
Език: руски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Русия, 2014, 140’
Режисьор: Андрей Звягинцев
С: Алексей Серебряков, Елена Лядова, Владимир Вдовиченков, Анна Уколова, Роман Мадянов, Алексей Розин, Сергей Похадев
Един обикновен човек от малък град на горния ръб на Русия е смачкан между ноктите на църквата и държавата, които искат да вземат парчето земя под краката му.


Наглед дребната история е платно, върху което режисьорът Андрей Звягинцев рисува в страшен мащаб грозното лице на Русия на Путин. Всеки, чел Библията, ще види тук версия на Книгата на Йов от Стария завет, но буреносните два часа на Левиатан всъщност звучат библейски заради размаха си. Коля и семейството му живеят от поколения на брега на Барентово море сред пейзажи от края на света, в които стърчат огромни скелети на китове и останки на кораби. Когато кметът и църкавата посягат към земята им, Коля се свързва с познат адвокат от Москва и започва битка между акули, в която няма забранени удари. Разливането на водка, сексът и юмруците са в изобилие, предателството, изневярата и, вероятно, убийството също са част от картината, но освен суров като руска зима, филмът е и сърцераздирателен, докато разказва за човека, който не получва задоволителни отговори нито от Бог, нито от държавата. Голямо руско кино? Не, голямо кино въобще.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098