Великолепната седморка

Великолепната седморка


Оригинално заглавие: The Magnificent Seven
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: екшън, уестърн
САЩ, 2016, 132'
Режисьор: Антоан Фукуа
Сценаристи: Ник Пицолато, Ричард Уенк
С: Дензъл Уошингтън, Крис Прат, Итън Хоук, Винсънт Д‘Онофрио, Бьонг Хон Лий, Мануел Гарсия-Рулфо, Мартин Сенсмайер, Хейли Бенет, Питър Сарсгаард
Ядрото на тази история е едно и също от Седемте самураи насам: село на земеделци е ограбвано постоянно от шайка безскрупулни бандити, докато седем мъже с екстра бойни умения не им идват на помощ. Акордът "долу тиранията, горе справедливостта" също не е мръднал през последните 60 години и има защо.


Вероятно всяко поколение заслужава своята великолепна седморка. През 1954 Акира Куросава събира мъдри самураи за бойни сцени с естетическата стойност на картина на Гоя. Само 6 години по-късно Джон Стърджис му отговаря с каубойски уестърн с хумор в патрондаша на седмицата, а през 2016 Антоан Фукуа ги следва с този модерен екшън с мулти-култи бойци – афроамериканец (задължителният за него Дензъл Уошингтън), мексиканец, индианец, трима европеидни и един кореец с уменията на самурай.

"Няма значение в какъв момент ще разкажеш тази история, тя винаги ще е актуална. В днешното общество е дори по-важна отвсякога – добрите хора трябва да направят крачка напред", казва сериозно Фукуа. А на шега му се иска Стърджис и Куросава да са горди с него, ако има как да седнат срещу някой IMAX в отвъдното. Оттам ще видят и доста разлики със своите филми – вместо японски разбойници или мексикански барон, лошият герой (шведът Питър Сарсгаард) е безжалостен капиталист, а преобладаващият екшън в стил Тарантино и добрият диалог с алфа хумор и мачистка сантименталност само бегло напомнят на уестърн от 60-те. Най-важното обаче не се е изкривило от технологиите и нравите ни днес – лошото трябва да бъде спряно, а седем души намират смисъла на живота си в това да го жертват за тази кауза. Нищо против да ги видим в акция за трети път на нов декор.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.