Железният човек 3

Железният човек 3


Оригинално заглавие: Iron Man 3
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, екшън, трилър
САЩ, 2013, 130'
Режисьор: Шон Блек
С: Робърт Дауни Джуниър, Джон Фавро, Сър Бен Кингсли, Ребека Хол, Стефани Жостак, Джеймс Бадж Дейл
В света на комиксите нещата може и да стоят по различен начин, но на филмовия фронт Железният човек се класира като най‑популярният герой на Marvel. Затова и новите киноприключения на Тони Старк трябва да са не просто шумни и цветни, а изненадващи и зарибяващи поне колкото хитовия Отмъстителите. Трудна задача за режисьора Шейн Блеk, но не и непосилна.


Шейн Блек винаги е бил една от по-интересните риби в бурното море на Холивуд. Дебютира ударно като сценарист на първото и най-добро Смъртоносно оръжие, впоследствие нарами пушката за емблематична роля в Хищникът, а десетина години по-късно реши отново да смени попрището и режисира отличната черна комедия Целувки с неочакван край. Именно този филм го запознава с Робърт Дауни-младши, който от своя страна решава, че точно Блек е най-подходящият човек, който да напише и режисира Железният човек 3.
Върху плещите на Шейн Блек тежи солиден товар, защото вторият Железен човек беше доста колеблива продукция и новата серия трябва да върне на феновете вярата, че Тони Старк може да бъде блестящ и без подкрепата на колегите си Отмъстители. За да постигне това Блек разполага с Дауни‑младши в отлична форма, грандомански бюджет, изненадващо мрачен сюжет и големите Бен Кингсли и Гай Пиърс в злодейските роли. С други думи – предпоставките за отличен комиксов филм са налице.
Гениалният изобретател, циничен милиардер и укротил се плейбой Тони Старк този път се изправя пред противник, който успява да му разкаже играта. Това е терорист с видимо безгранична власт, който се представя единствено като Мандарина (Бен Кингсли). В един момент Тони започва да осъзнава, че не може да разчита за всичко на любимите си технологични играчки. За да предпази най-близкия си човек – любимата си Пепър Потс (Гуинет Полтроу), ще трябва да спре да се крие зад костюма на Железния човек и да потърси сили в самия себе си.
В Железният човек 3 свежите лафчета и гръмките ефекти често отстъпват място на тихите и напрегнати драматични моменти, което се оказва отличен ход, защото именно тези моменти успяват да подчертаят още по-добре лафчетата и ефектите. Добре е да сте наясно обаче, че Тони Старк не се е вкиснал прекалено много. В същността си Железният човек 3 остава верен на пъстрата митология на Marvel, просто е по-сериозен и малко по-тъжен от предишните две серии и от Отмъстителите.


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 30.05.2013 13:32 racemoza

Re: Железният човек 3

Ексцентричният милиардер му сритаха д...то.После се полигави с някакво хлапе,после почна да разкрива някакви актьори и накрая привика не 1, а безброи механизирани човеци роботи да се бият до смърт за планетата.Сюжетът го мислех аз в 7 клас,но беше отхвърлен от Холивуд.Явно сега са го извадили от долапа.