Фаворитката

Фаворитката


Оригинално заглавие: The Favourite
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, биографичен
САЩ/Великобритания/Ирландия, 2018, 119'
Режисьор: Йоргос Лантимос
Сценаристи: Тони Макнамара, Дебора Дейвис
С: Оливия Колман, Ема Стоун, Рейчъл Вайз
"Дивашка, мизантропска, барокова костюмна драма" е новият жанр, който Variety измислят за новия филм на Йоргос Лантимос.


С него режисьорът с жесток и отличителен стил, труден за харесване от някои и лесен за обожаване от други, излиза от измислените светове на Омарът и Убийството на свещения елен (писани от самия него и Ефтимис Филипу), за да нагази в историята на Англия от 18 век. Събитията, героите и отношенията във Фаворитката са реални – преди да преминат през черното огледало на Йоргос, което показва дребнавите удоволствия и скритото коварство в кралския двор под злосторно забавен ъгъл. Това е трагикомедия, озвучена от внушителна класика, чиито финални надписи кредитират "най-бързата патица в града" и "онаниращия мъж" и дори не е незаслужено.

Под пищните тавани на гигантските зали в двореца възрастни мъже с перуки провеждат състезания с патици, докато жени с напудрени осанки задават въпроси като "Бихте ли желали хапка от новата ми прислужница, преди да си тръгнете?". В тази неприлична атмосфера две амбициозни благороднички започват елегантно да си забиват ножове в гърба, съревновавайки се за обичта на кралицата. Лейди Сара (Рейчъл Вайс) е съпруга на херцог Марлборо и абсолютна довереница на колебливата, покрусена и сластолюбива кралица Анна (Оливия Колман), преди братовчедка ѝ – лишената от името и богатството си Абигейл (Ема Стоун), да влезе в двореца като камериерка и да пусне нокти към мястото на фаворитка. Може да звучи като фарс, но този затягащ се женски триъгълник е историческа истина, описана и в биографията на Чърчил (наследник на херцог Марлборо), преди да влезе в сценария на Дебора Дейвис – първи в живота ѝ, с чернова още през 1998, а през 2018 с номинация за Оскар. Някои истории просто трябва да се търкулнат и да си намерят режисьора и тази е една от тях.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.