Аз, Леонардо

Аз, Леонардо


Оригинално заглавие: Io, Leonardo
Език: италиански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, биографичен
Италия, 2019, 90'
Режисьор: Хесус Гарсес Ламберт
Сценаристи: Оливиеро Дел Папа, Козета Лагани, Мириам Мозети, Сара Мозети, Марчело Оливиери
С: Лука Арджентеро, Анджела Фонтана, Франческо Панофино, Стефано Чамити, Масимо Де Лоренцо
Аз, Леонардо е завладяващо пътешествие в историята и времето, разкриващо мистериите зад най-големия гений, който света някога е познавал. Леонардо да Винчи – най-знаменитата и блестяща фигура на Ренесанса, изпреварил времето си и повлиял на всеки клон на познанието.


Освен изумителен художник, Леонардо е скулптор, архитект, учен-визионер, поет, музикант, философ, ботаник, анатом, химик, инженер, гениален изобретател и необикновен човек. Универсалният човек, който е можел почти всичко, е създал най-известните шедьоври Мона Лиза (Джокондата), Тайната вечеря, скицата за пропорциите на човешкото тяло Витрувианския човек. Пет века се вълнуваме от великото изкуство на Леонардо, с нестихващ интерес и възхита разглеждаме неговите внушителни и изпълнени със скрити послания картини: Дамата с хермелина, Мадона Лита, Мадоната с крамфила, Йоан Кръстител, Благовещение, Мадоната сред скалите, Дева Мария с младенеца и света Ана, Прекрасната Ферониера, Мадона Беноа, Леда и лебеда, Бакхус, Спасителят на света. Последната се смята за най-скъпата картина продадена на търг досега.
Леонардо да Винчи ни завещава и многобройни изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Огромен е приносът му за развитието на анатомията, астрономията и инженерството. В 500-годишнина от смъртта му, ви представяме този изключителен биографичен филм за живота на Божествения Леонардо. Аз, Леонардо е един различен поглед, далеч от стереотипите, с които Леонардо обикновено се описва.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.