Жокера

ЖокераЕзик: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, трилър, криминален
САЩ, 2019, 121'
Режисьор: Тод Филипс
Сценаристи: Тод Филипс, Скот Силвър
С: Хоакин Финикс, Робърт де Ниро, Зази Бийтс, Джоли Чан, Марк Марън, Дъглас Ходж, Брет Кълен, Глен Флешлер, Шей Уигам, Франсис Конрой
Във Венеция му пляскаха 8 минути, но в родните му САЩ пращаха писма срещу него. Какво се случва с новия Жокер и възможно ли е да е истински опасен?


Режисьорът Тод Филипс, вадил комедии като Последният ергенски запой и Старата школа, прави истински скок с тази драма, взела венецианския Златен лъв. След фестивала обаче Warner Brothers, освен поздравления, получават и реакции с друг тон – като писмото от оцелелите и роднините на загиналите в стрелбата на прожекцията на Черният рицар през 2012. Още от трейлъра личи, пишат те, че новият Жокер ще тегли съчувствие към себе си и ще се представя като жертва, докато вилнее с пистолет. Проблемът? Историята е твърде закотвена в реалността и според тях може да предизвика вълна от насилие, подобно на това на героя във филма. Ситуацията набра скорост – Хоакин Финикс излезе от интервю с британския Телеграф, когато го попитаха за същото, а режисьорът обяви, че е спрял да прави комедии, защото всички днес са "твърде чувствителни". ФБР обаче получиха предупреждения за атаки по време на премиерата на филма на 4 октомври и затова цивилни полицаи ще присъстват в киносалони в Щатите.

Донякъде е иронично, че и в сюжета на филма насилието на Жокера вдъхновява за същото гражданите на Готъм. Настроението се наслоява още от първите секунди, когато Хоакин Финикс вече плаче в едър план. Защо тъжи Артър Флек, който работи като клоун, но мечтае да бъде обожаван стендъп комик? Може би защото изглежда, че в живота всички го надцакват: колегите му се оплакват, че е твърде странен; пие 7 вида хапчета, но и те не помагат за пристъпите му на неконтролируем смях; красивата съседка не му обръща внимание; и някъде в миналото му има незапомнена ужасна болка, която всеки момент ще прелее. Никога в историята на комиксовото кино не е имало толкова измъчени цигулки, проточили вик в бавни дъждовни сцени, докато гледаме един човек, така крехък, че дори грубостта на непозната жена в рейса го събаря. Той решава да отмъсти и така всичко започва да се нажежава, макар че очакването е донякъде спънато от признанието на Флек – уж зъл гений – че не иска точно хаос, а просто една топла прегръдка от татко. Скритата в ръкава карта на филма е играта на Финикс. Този човек е върховен и с върха на пръстите си – в съвършен контрол показва абсолютната биполярност на персонажа си, заради което се говори, че го чака и номинация за Оскар.

Истина е, че заради това колко е реален, филмът не прилича на другите за супергерои. Критиката го сравнява дори с Шофьор на такси, но за да е истински мизантропски, му липсва смелост. Дали киното предизвиква насилие, е въпрос за дебат (макар че точно Шофьор на такси вдъхновява Джон Хинкли да опита да убие Рейгън). Филмът все пак е комиксов, колкото и да бяга от това – героят е известен персонаж от графичните новели, а не случаен човек. Така нарисуван обаче, този Жокер просто ще се разтопи в ръцете на Батман, ако мъжът-прилеп сложи ръка на рамото му и предложи да си станат приятели. Дали наистина злодеят, за пръв път появил се през 1940, имаше нужда от толкова човешко отношение – или беше по-силен, когато не прекарваше времето си на екрана в сълзи и жалко мрънкане, че е отхвърлен? Дали този Жокер наистина продължава да е суперзлодей – или става просто слаб човек?


текст Севда Семер
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.