Миграцията на паламуда

Миграцията на паламуда


Оригинално заглавие: Миграция на паламуда
Език: български
Превод: непреведен
Жанр: комедия
България, 2011, 85'
Реж. и сц.: Людмил Тодоров
Оператор: Рали Ралчев
С:  Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Гергана Стоянова, Кенуъд Хил, Ицхак Финци
Съвременна комедия за двама бащи и техните двама сина, които се борят с живота "като прасета с тикви”. Начините, по които оцеляват двете двойки, са рядко срещани и много комични. Филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога.Трудно можем да си представим как протича животът на село, особено щом сме свикнали с механизацията на най-дребните битови задължения. А на село атракция може да бъде всичко, включително и паленето на пластмасови шишета, които предизвикват пукот и многозначителни повдигания на веждите у съселяните. Това е само една от закачките на режисьора Людмил Тодоров, създал мил и пълен със симпатия филм за простичкия живот.
Миграцията на паламуда прекрасно съвместява различните като темперамент и актьорска игра Стефан Вълдобрев и Христо Мутафчиев. Тук те са Симо и Райчо, тръгнали да продават нелеп кичозен кръст и две икони на отец в Бургаско. Първият е иконописецът, благороден и фин човек, а вторият е простодушният вечен оптимист. Шегите във филма извират предимно от цветистата реч на Райчо и буквално мазохистичната му надежда, че колкото и да е зле всичко, все има на какво да се радва човек. Не бихме могли да се сетим за по-подходящ от Мутафчиев за тази роля, а Вълдобрев е напълно уместен опонент. Докато двамата се опитват да пласират божиите символи, синовете им трябва да се отърват от няколкото нелепи бюста на велики пълководци, които са откраднали от цигани. Бащи и синове, все по свой начин - на моменти грубоват и недодялан, в други - умилителен, увенчават филма с усещане за смирение и надежда. 

Горе Коментари (2)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 16.05.2012 09:38 ivanmihov

Re: Миграцията на паламуда

Аз пък съм на противоположното мнение от първия коментар. Филма е забавен и позитивен - определено си заслужава да се гледа.

#2 01.04.2012 21:58 vesselin5

Re: Миграцията на паламуда

За съжаление - филм, в който просто няма какво да се види освен малко приятен извънградски пейзаж.