На Рим с любов

На Рим с любов


Оригинално заглавие: To Rome with Love
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: комедия
Италия/САЩ, 2012, 111'
Режисьор: Уди Алън
С: Уди Алън, Алек Болдуин, Роберто Бенини, Пенелопе Крус, Джуди Дейвис, Джеси Айзънбърг, Грета Гъруиг, Елън Пейдж, Антонио Албанезе, Орнела Мути, Рикардо Скамарчо, Донатела Финокиаро, Лина Састри, Джулиано Джема
Уди Алън ни изпраща слънчевата си пощенска картичка от Апенините и я нарича На Рим с любов. Разбира се, отново придърпва към себе си цяло евро-американско съзвездие – Алек Болдуин, Джуди Дейвис, Пенелопе Крус, Елън Пейдж, Джеси Айсенбърг, Роберто Бенини... и самия себе си. Отделните сюжетни линии се вливат в една не просто чудата, а сюрреалистична история, която оставя усещане за незавършеност. Кой знае, може би не е случайно.


Великолепният Рим е достатъчна предпоставка да се получи красив филм. Очаквахме да видим глад, страст, темперамент и лудост, така характерни за Вечния град. Сюжетът обаче е населен от няколко праволинейни американци, чиято предвидимост ще стопи донякъде клишираните ни очаквания за развоя на филма. Заигравка с италианското има – с красотата и любезността, с градските и провинциалните стереотипи, с папараците, с бързата известност, с пеенето, готвенето и прочее. И като че ли не са те в основата на разказа. Ресурсът на актьорите, които почти до един са големи, сякаш не е оптимално разгърнат, само Уди Алън е брилянтен в ролята си на Уди Алън.
Невротичният, почти пенсиониран диригент (Алън) и жена му (Дейвис) заминават за Рим, за да се запознаят с избраника на дъщеря си. Бащата на жениха пък се оказва изненадващо талантлив в оперното пеене (под душа) и Джери се опитва да го вербува за голямата сцена. Отделно от това имаме двойка млади архитекти, чието безметежно щастие бива смутено от пристигането на Моника (Пейдж) – странна птица с голям успех сред мъжете и не толкова – в актьорското поприще. Дали да откликне на артистичните й намеци или да остане верен на приятелката си е въпросът, който ще го измъчва почти до края. Всички тези, а и някои други истории се преплитат, без да водят до някакъв дълбокомислен финал, но със сигурност до два доста забавни часа, в които жълтеникавата, топла светлина на Рим ще ви накара да се замислите дали да не си купите билет и да потърсите своето странно приключение в Италия.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.