Вълкът от Уолстрийт

Вълкът от Уолстрийт


Оригинално заглавие: The Wolf of Wall Street
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
САЩ, 2013, 165'
по книгата на Джордан Белфорт
Режисьор: Мартин Скорсезе
С: Леонардо Ди Каприо, Джона Хил, Джон Фавро, Марго Роби, Кайл Чандлър, Жан Дюжарден, Джон Бернтал,  Матю Макконъхи, Роб Райнър
Вълкът от Уолстрийт е поредната брилянтна колаборация между Мартин Скорсезе и Леонардо Ди Капиро – изтощително (но и адски забавно) тричасовото кокаиново препускане из златните години на фондовите борси, допълнено със секс, планини от пари и няколко хиляди псувни.


Ди Каприо стана любимият актьор на гиганта Скорсезе още от началото на новото хилядолетие и на двамата не им отне много време да ни убедят, че са страхотен творчески дует. Бандите на Ню Йорк, Авиаторът, От другата страна и Злокобен остров бяха добре премерените стъпки на режисьор, когото вече без притеснение наричаме класик, както и роли-предизвикателства пред актьор, когото също сме склонни да окичим с лавровите венци на вечен победител.
Вълкът от Уолстрийт не отстъпва по нищо на предните четири филма от серията Скорсезе-ДиКаприо, дори представя най-добрата работа на дуото от От другата страна насам. Бъдете готови за един разточително дълъг филм, направо препълнен със сцени, които си заслужава да запомните и хитроумен диалог и надъхващ, хиперенергичен монолог, който гарантира, че ще гледаме филма поне още три пъти. Той вече получи бляскави ревюта заради своята многопластовост, както и тежки критики заради предполагаема еднопластовост – колкото и да е странно, вероятно и за двете мнения има основания. Защото в един момент Вълкът от Уолстрийт изглежда като забавен разказ за непораснали деца, които пият, чукат всичко, което се движи и гонят бели магистралки по цял ден; друг път изглежда като вдъхновяваща история на едно момче, което успява да постигне всичко сам; той е възхвала на хедонизма и американската мечта, но и тежка критика на безумните финансови и икономически механизми, които доведоха до зловещата криза, която разклати целия свят.
Историята всъщност е съвсем истинска, или поне толкова истинска, колкото я разказва брокерът, милионер и мошеник Джордан Белфорт. Именно той е сред онези умни, пробивни и инициативни момчета, които през 90-те схващат безумната логика на Уолстрийт и за нула време успяват да направят стотици милиони, превъртайки финансовите игри със законни и незаконни механизми. Ди Каприо влиза в комплексната роля на Белфорт и се справя блестящо – тук той е сексапилен, вдъхновяващ, отблъскващ, безскрупулен, състрадатален, работохолик, богаташ и бедняк. Другият наистина, наистина голям във Вълкът от Уолстийт е Джона Хил, който играе дебелата дясна ръка на Белфорт – неконтролируемия в разгула и финансовите измами Дони Азоф.
Във всеки случай, бъдете готови за нещо смислено, забавно и драматично. Както винаги при Скорсезе.


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 04.04.2015 21:34 g.vorobyov@gmail.com

Re: Вълкът от Уолстрийт

Жалко, че го няма по кината вече. Все пак е една страшна история за успеха? на един човек в новото поколение.
За сметка на това реших да прочета оригинала и да се насляда на книгата за Вълка на Уолстрийт https://www.orangecenter.bg/valka-ot-uolstrijt-product-31997.html 8-)