Завръщането

Завръщането


Оригинално заглавие: The Revenant
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, приключенски
САЩ, 2015, 156'
Режисьор: Алехандро Гонзалес Иняриту
С: Леонардо Ди Каприо, Том Харди, Домнал Глийсън, Уил Поултър, Лукас Хаас, Пол Андерсън, Брад Картър, Брендън Флетчър, Хавиер Боте
"Завръщането е брутален химн за красотата и ужаса на природата", писаха Variaty, и няма човек, минал през 156-те му минути, който да го отрече.


Струва ли си да го изтърпите, когато всеки кадър крещи от болка, докато планинският човек Хю Глас оцелява със свирепи рани по тялото и дупка в гърлото, влачейки се из ледената дивота на Уайоминг като върху бръснарско ножче? Да – ако ви е по вкуса тройната кръстоска между грандиозно съзерцателно кино (ала Малик), отмъстителен уестърн и битка на човешкия дух срещу стихиите. И не – ако предпочитате да слушате умни диалози пред това да гледате как ядосано гризли мачка дяволски реалистично ребрата на Леонардо Ди Каприо. Вече знаем какво е преживял актьорът, снимайки с аржентинеца Иняриту (велик от 21 грама до Бърдмен) и неговия маг на дългите кадри, оператора Любецки; трофеят за нас е, че във всяка секунда му личи.

Историята на възвращенеца (почти буквално от отвъдното) е истинска само до някъде. В книгата, ползвана за вдъхновение, Майкъл Пунке описва преживелиците на реалния Хю Глас, водач на трапери през 19 век, който оцелява след нападение на мечка и тръгва да отмъщава на хората, които го зарязват да умре от студа и раните си. Иняриту обаче е решил да одухотвори малко тази жажда за мъст и дава на героя си съпруга и син с индианска кръв, които да загуби. Други добавки са острата вражда между местните племена и американската експедиция на Глас (в която първи по злина е Том Харди с половин скалп по-малко), и няколко въгленчета шаманизъм. Така обаче душата на Завръщането не става по-богата – това е филм, който спира дъха много пъти, но винаги от физическа болка и почти никога от емоционална.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.