Джанго без окови

Джанго без окови


Оригинално заглавие: Django Unchained
Език: английски, немски, френски
Превод: дублиран
Жанр: приключенски, уестърн
САЩ, 2012, 165'
Режисьор и сценарист: Куентин Тарантино
С: Кристоф Валц, Джейми Фокс, Леонардо ди Каприо, Самюел Л. Джаксън, Кери Уошингтън, Дон Джонсън, RZA, Зоуи Бел, Робърт Карадайн, Джеймс Ремар, Джеймс Русо, Куентин Тарантино, Франко Неро, Трийт Уилямс, Лора Кайоет
В Убий Бил Тарантино само загатна любовта си към спагети уестърните, но Джанго без окови е неговият откровен поклон пред Серджо Корбучи, Серджо Леоне и Франко Неро.


Майсторски клас
През 2013 спагети уестърните са отживелица или пък любимо развлечение на група особняци, но това обстоятелство не притеснява Тарантино. Дори работи в негова полза. Защото ни е ясно, че добрият стар Куентин може да направи силен филм дори от биографията на Джъстин Бийбър, камо ли от типичната уестърн история, която съдържа всички елементи на съвременния екшън – обрулени и закоравели от живота мъжаги, лъскави пистолети, любов, отмъщение и горящи сгради. Все пак Тарантино подхваща работата по Джанго без окови с онова негово особено вглъбяване в детайлите на филмовото изкуство, допълнено със задължителния момент на изненадата. Донякъде с цел противоречивост и скандал се опира на традиционния за жанра персонаж Джанго (можете да го гледате в цели 31 уестърна), но направо революционно го прави чернокож и променя историята му до неузнаваемост. Добавя стотици расистки и антирасистки лафове (някои от най-расистките са произнесени от чернокожи), добавя немски ловец на глави и черна робиня с немско име в мръсния щатски Юг – изобщо, дотолкова извърта сюжета, че успява да я направи модерна, макар и с очевидни препратки към оригиналите. Актьорите в главни роли са непоколебимо страхотни – Джанго е изигран от Джейми Фокс (който пък си е от Тексас, отличен ездач, дори язди собствения си кон във филма), неговият сподвижник д-р Шулц пък е изигран от отново брилянтния Кристоф Валц (помните го от Гадните копилета, нали?), Лео ди Каприо засуква добри мустаци и брада, и води невероятни диалози като робовладелеца Келвин Кенди, а Самюъл Л. Джаксън се появява късно, но оставя силно впечатление като чернокожия иконом и мразещ собствената си раса Стивън.

Път към отмъщение
Историята е базова, а и няма как иначе – това е уестърн. Джанго и неговата любима (с необичайно северноевропейско име) Брумхилда опитват да избягат от своя робски труд и битие, но са хванати и продадени в различни краища на страната. Неочаквано Джанго е освободен от немския ловец на глави Шулц, който пък харесва жарта и уменията му и го взема за свой партньор в издирването и убиването на преследвани от властта престъпници. Джанго обаче има основна цел в живота – да намери Брумхилда и да отмъсти на онзи, който й е нанесъл каквато и да било злина. Този човек се оказва едрият робовладелец и префърцунен псевдоаристократ Келвин Кенди. Лошо му се пише, защото, както казва Тарантино, отмъщението трябва да е удовлетворяващо. Доста кръв ще се пролее, при това – доста впечатляващо.

И нека музиката да свири
Тарантино е страхотен, защото разбира от кино, но и от музика към него. За Джанго без окови е подбрал парчета на Луис Бакалов и Мориконе (което си е задължително в случая), но и на хора като Джон Леджънд, Тупак Шакур, Джеймс Браун и Рик Рос, което прави динамиката между ретро соул от 20 век и бляскав хип хоп от 21-ви особено интересна. Браво!

Още по темата: Див, див Запад


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 22.01.2013 00:09 EvaKino

Re: Джанго без окови

Историята е доста плитка, но филмът си заслужава да се гледа заради брилянтното актьорско изпълнение на Кристоф Валц и Леонардо ди Каприо. Очаквах повече неочаквани обрати и по-засукан сценарий. Слагам му 7 от 10 точки.