Ема.

Ема.


Оригинално заглавие: Emma
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
Великобритания, 2020, 124'
по романа на Джейн Остин
Режисьор: Отъм Де Уайлд
Сценарий: Елинор Катън
С: Аня Тейлър-Джой, Джон Флин, Бил Наи, Миа Гот, Миранда Харт, Джош О‘Конър, Калъм Търнър, Рупърт Грейвс, Джема Уилан, Амбър Андерсън, Таня Рейнолдс, Конър Суинделс
Преди седмица се питахме трябва ли ни още една екранизация на често филмирана книга покрай пищния Малки жени, а ето, че натрапчивият въпрос се връща и за тази по романа на Джейн Остин, сниман например като сериал преди десетина години или с Гуинет Полтроу през 1996.


Режисьорката Отъм Де Уайлд обаче кръщава своя филм Ема-и-точка – явно за нея последната дума по остро ироничната комедия, макар че всъщност не прави нищо особено вълнуващо с познатия материал. Историята е за богатата 21-годишна Ема Удхаус, която, поради липса на други интереси, се назначава за главен сватовник в малкия си град, докато тя самата не планира да се омъжва, за да продължи да се грижи за баща си. Малко автори са виждали клишето за човек, който неуморно урежда неподходящи срещи, по-ясно от сатиричното око на Остин – и в екранизацията постоянно ти идва да крещиш в посока дребните къдрички на Ема "спри да си пъхаш носа!". Все пак обаче сме в Едуардианска Англия, така че тук рядко има нещо по-пикантно от това кой кавалер коя дама ще покани да гледат през прозореца – и ако отсега то не ви е апетитно, едва ли ще намерите какво да захапете в Ема. Иначе режисьорката с опит в музикалните клипове има в шкафчето с инструменти не само съвършени костюми, но и саундтрака на Изобел Уолър-Бридж (сестра на актрисата и сценарист от Fleabag Фийби), плюс актьори като Аня Тейлър-Джой в главната роля, която от вратата искаш да хванеш за раменете и разтърсиш, и Бил Наи, баща ѝ хипохондрик, смешен още от първата си физиономия на екрана. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.