Маймуна

Маймуна


Оригинално заглавие: Маймуна
Език: български
Жанр: драма
България, 2015, 96’
Режисьор: Димитър Коцев-Шошо
С: Александра Костова, Радина Боршош, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Валентин Ганев
Ако си гледате в краката, тук-там из центъра ще забележите надписи "Гледай маймуна" – небрежна реклама за този филм, която отива на градската му душа, а и на следата, която оставя в нашата.


Жива маймуна на екрана има, но работата ѝ е да сочи към онази по-луда и непасваща на шаблоните страна във всеки от нас – новият филм на Димитър Коцев-Шошо (писан в комбина с Иван Марков) ни казва да я освободим и да я обичаме. По сценарий в тази история има немалко драма, оцветена обаче в топлите нюанси на "нормална част от живота". Сещате ли се кога последно български филм си позволи да не раздува мъката на героите си до самоубийствени размери? Именно. Маймуна ще ви остави усмихнати, трогнати и вдъхновени да продължите да живеете – тук (да, в София) и сега (да, в това побъркано време). На плещите и лицата си всичко това изнасят две още неопитни актриси – Александра Костова и Радина Боршош. Те са сестрите Мая и Ива с различни майки и един баща (Юлиан Вергов), който внезапно се озовава в болницата със замръзнала на лицето усмивка и диагноза "не знаем дали ще се събуди". С хумор към всяка ситуация, доброта към героите си и красота през лещата на оператора (Александър Станишев), филмът докосва като прегръдка на приятел, а заради капките магически реализъм и абсурдите а ла Уес Андерсън ще издържи на гледане няколко пъти.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088