Уют

УютЕзик: български
Жанр: драма, комедия
България, 2019, 142'
Режисьор: Камен Донев
С: Бойка Велкова, Ники Сотиров, Стефка Янорова, Захари Бахаров, Валентин Танев, Албена Колева, Камен Донев, Патриция Пъндева
Камен Донев все още пълни гигантски зали с Възгледите на един учител и тези внушителни 2-3-часови моноспектакли с песни, танци и безкомпромисна игра са разсмели и разплакали стотици хора – включително такива, които са се клели как шоу, базирано на народопсихология и фолклорни хуморески не може да ги мръдне. Камен Донев може.


С това наум посрещаме първия му филм като режисьор с по-добри очаквания, отколкото иначе би предизвикала подобна междусъседска трагикомедия с пистолети, шамари и сватбарско хоро. Сценарият (писан заедно с Борис Радев) навива на кълбо три едноактни пиеси на Донев и ги дозаплита до филмов сюжет за нашенското ежедневие в наше време, както го вижда през лупата си режисьорът. Историята е тип нормална, но с фойерверки: две съседски семейства (оглавявани съответно от Валентин Танев и самия Камен Донев) се сродяват с брак между младите, когато едното печели джакпота от тотото. Как това ескалира вътрешните им проблеми и външните дрязги гледаме с уважението, че Уют е сниман главно с хъс в продължение на две години.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.