Заклинанието

Заклинанието


Оригинално заглавие: The Conjuring
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: ужаси, трилър
САЩ, 2013, 112’
Режисьор: Джеймс Уан
С: Патрик Уилсън, Вера Фармига, Рон Ливингстън, Джои Кинг, Лили Тейлър, Макензи Фой, Джоуи Кинг, Хейли Макфарланд
Учудваме се, че премиерата на този филм се случва сега, а не в Деня на вси светии, например. Защото без съмнение Заклинанието е един от най-добрите хоръри на 2013, както и един от най-силните филми в кариерата на Джеймс Уан.


А Уан има доста богат опит в режисирането, продуцирането и писането на сценарии тъкмо в тази сфера – негова е идеята и реализацията на кървавата поредица Saw, но го познаваме и покрай Death Sentence и Insidious.
В случая не му се е наложило да развихря въображението си, тъй като става въпрос за истински (и неподправено ужасяващи) събития, случили се в началото на 70-те в изолирана провинциална къща в Роуд Айлънд. Историята направо плаче да бъде разказана – първата идея за филм по нея датират още от 90-те, но по неясни причини няколко филмови компании отказват да се заемат с проекта. Когато най-сетне нещата са задвижени от New Line Cinema, всичко става съвсем сериозно – дотам, че не само Уан, но и актьорите в главните роли Патрик Уилсън и Вера Фармига, се гмурват дълбоко в информацията за онова, което семейство Перон преживяват в едно наглед обикновено лято през 1971.
Вниманието към детайла, режисьорските умения на Уан и умело-пестеливото боравене със звуковите и визуални ефекти, правят Заклинанието стряскащ, страшен и правдоподобен. Историята несъмнено ще ви напомни на доста други хоръри (Екзорсистът, Дяволът в Емили Роуз или пък Ритуалът), но тук дори стандартните за жанра сюжети са представени толкова добре, че усещаш как си изгледал поне половината от тези два филмови часа, вкопчен в седалката и изпънат като струна.
Ето и за какво става дума – накратко, защото бавното разкриване на мистерията е един от най-приятните моменти във всеки филм на ужасите. Ед и Лорейн Уорън (Патрик Уилсън и Вера Фармига) са изследователи на паранормални явления, модерни ловци на демони, които действат в тясна връзка със здравия разум и католическата църква. Роджър и Керълайн Перон (Рон Ливингстън и Лили Тейлър) пък са съвсем обикновени родители с пет момиченца, заради които се местят в просторна къща в дълбоката американска провинция. Там обаче ги очаква несъмнено тъмно и трудно обяснимо присъствие, което първо загатва присъствието си, а после започва директно да тряска врати, заплашвайки разума, но и живота на семейството. Ед и Лорейн са извикани на помощ, а след първоначалния им скептицизъм двамата се заемат сериозно с борбата с обитаващата къщата нечиста сила, която ще се окаже значително по-нечиста, отколкото са си представяли.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098