Гравитация

Гравитация


Оригинално заглавие: Gravity
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, фантастичен
САЩ, 2013, 90’
Режисьор: Алфонсо Куарон
Със: Сандра Бълок, Джордж Клуни
Гравитация е особено и особено впечатляващо космическо приключение в 3D, което ще ви завърти главите шеметно. И многократно.


Въпреки че доста хора се изкушават да класифицират Гравитация като научна фантастика, филмът е отдалечен на светлинни години от сай фай образците. Тук няма поглъщащи хората пришълци, светлинни мечове или извънземни със синя кожа. Няма и гравитация. Има единствено студено, непригодно за живот пространство между планетите и звездите. Подобно на морските дълбини и недрата на земята, тази космическа пустош събужда първичния човешки страх от непознатото, оставя го треперещ пред необятността и непреодолимостта на природните творения. И доколкото за всички нас тази обстановка е фантасмагорична, дотолкова тя е реалност за онези, които работят на космическите станции и совалки, и в продължение на месеци се сблъскват със същия този страх и тих ужас на пребиваването в открития космос.
Разбира се, това не е документален филм за живота на няколко космонавти, а хипернапрегната драма (или трилър, ако предпочитате) за онова, което често наричат Най-лошия възможен сценарий – случая, когато малкият процент вероятност за смъртоносна неприятност се сбъдва, а оцеляването изглежда невъзможно. Затова тук 3D и IMAX форматите са съвсем на място и помагат на зрителя да съпреживее ужаса и хаотичността на ситуацията, докато космонавтът се върти неуправляемо в пространството, опитвайки се едновременно да установи позицията си и да се хване за нещо стабилно. Имайки предвид какви са бюджетите на филмите тези дни, направо е учудващо, че режисьорът Алфонсо Куарон (И твойта майка също, Децата на хората) и неговият екип са успели да направят толкова впечатляващо-реалистична продукция за някакви си 80 милиона долара.
Другата особено интересна подробност е, че в Гравитация участват само двама актьори – Джордж Клуни (който, вече сме уверени, може да изиграе правдиво какъвто си иска персонаж) като Мат Ковалски и отличната Сандра Бълок в ролята на умелата, но уплашена от космоса и отчаяна от живота си д-р Райън Стоун. Прелитащи през околоземната орбита отломки от руски сателит ще пометат както няколко орбитални станции и совалки, така и всичко, което тя е знаела за себе си, за Ковалски и за цената на съществуването.
Да, тук има достатъчно драма, екшън и смисъл, за да наречем Гравитация страхотен филм.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.