Син жасмин

Син жасмин


Оригинално заглавие: Blue Jasmine
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
САЩ, 2013, 98’
Режисьор: Уди Алън
С: Кейт Бланшет, Алек Болдуин, Сали Хоукинс, Питър Сарсгард, Майкъл Щулбарг, Боби Канавале, Луис Си Кей, Андрю Дайс Клей
Новите филми на Уди Алън неизменно предизвикват онова чувство, познато при влюбването като свиване под лъжичката или пеперуди в стомаха, ако предпочитате. За своето половинвековно ярко присъствие на холивудския небосклон, господин Алън сякаш доказа, че никак не е необходимо да създаваш блокбъстъри и да угаждаш на публиката с чудовища, зомбита и апокалипсиси, за да си осигуриш реакции от осанна до разпни го. Абониран за тези крайности е и новият му филм – Син жасмин.


Семантика на уханията
Свикнали с географската романтика в заглавията на филмите му (спомнете си Вики Кристина Барселона, На Рим с любов, Полунощ в Париж), с приятна изненада откриваме, че новата творба на мистър Алън пребивава в сферата на цветовете и ароматите. Но, както в живота, така и в творчеството на Уди Алън, нищо не е каквото изглежда, та ще трябва да ви услужим с малко пояснения. А те се налагат още в декодирането на заглавието. Алън често е вдъхновен от класиката и тук се натъкваме на подобен паралел. Става дума за пиесата Трамвай Желание на американския класик Тенеси Уилямс, чийто сюжет се превръща в удобна канава за наглед ароматерапевтичното заглавие Син Жасмин. Жасмин всъщност е името на главната героиня, а blue се използва за оттенъци на настроенията, обикновено описва меланхолична тъжовност. Но дотук с паралелите, насетне сюжетът отново става собственост на Алън, наситен с ирония и особения за режисьора абсурден драматизъм.

Нишки, нишки, още сюжетни

Драматичната героиня на Тенеси Уилямс – Бланш Дюбоа, тук е неуравновесената Жасмин (изиграна повече от перфектно от Кейт Бланшет). Навярно долавяте закачливата игра на думи в имената (Бланш и Бланшет, последната изиграла героинята на Тенеси Уилямс още през 2009 на американска сцена). Жасмин е жена на средна възраст, чийто живот е песен и разкош, до момента, в който любимият й (Алек Болдуин) е уличен в измами и предаден от самата нея на властите. Финансовият крах упътва Жасмин към живот със съвсем небогатата й сестра Джинджър (Сали Хоукинс), чиято връзка с провинциалния Чили съвсем не се нрави на аристократичната Жасмин.
Конфронтациите на социални статуси и характери са подсилени и от перманентната злоупотреба с антидепресанти и водка на жената в криза, която със сетни сили опитва да се адаптира към по-несофистицираното ежедневие и някаква кариера. Разбира се, не липсва и търсенето на нова любов. Изкусният Уди Алън придава дълбочина на битовизма и видимо простичкият сюжет се превръща в хармонично вплетени нишки, психологизъм и абсурд.

Шушу-мушу
Доброжелателните рецензенти сравняват Син Жасмин с великолепния Мач пойнт (който прави паралели с класическото Престъпление и наказание, както Уди Алън обича) и се кълнат в същото високо ниво на продукцията. А незнайни клюкари спрягат имената на Ема Стоун и Колин Фърт в следващото киноначинание на Уди Алън, за което наддаваме ухо.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.