Вдовици

Вдовици


Оригинално заглавие: Widows
Език: английски, испански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, романтичен, криминален
САЩ/Великобритания, 2018, 129'
Режисьор: Стийв Маккуин
С: Вайола Дейвис, Лиъм Нийсън, Джон Бернтал, Мишел Родригес, Елизабет Дебики, Колин Фарел, Робърт Дювал, Даниел Калуя, Лукас Хаас, Синтия Ериво
Дотук режисьорът Стийв Маккуин е хвърлил три добри бомби в киното – Глад, Срам и взелия Оскар 12 години робство, в които обаче и с лупа не може да намериш капчица хумор или грамче шоу.


Маккуин е сериозен като камшик на голо, както звучи и заглавието на новия му филм. Но това е камуфлаж – Вдовици е жесток, брутален и страшно увлекателен крими трилър, който балансира перфектно като олимпийска шампионка на греда пуканките (престрелки и преследвания с коли) и размисъла (по теми като сексизма и полицейското насилие). Римейк на английските тв серии на Линда Ла Плант от 80-те, историята е за четири жени, напрегнали всичките си жили, мускули и клетки да извършат опасен обир и да надиграят лошия си късмет. Целта им са двата милиона, които трябва да върнат на мръсен политик, след като съпрузите им го обират, но и умират по време на акцията. Вайола Дейвис като вдовица на Лиъм Нийсън, водил мъжката банда, е лидер на дамската и на филма въобще, но в паяжината от герои и отношения тук няма слаба игра, нито слаб характер (за сценария е помогнала авторката на Не казвай сбогом, Гилиан Флин). Само без сравнения с Бандитките на Оушън – този трилър е жанрова дъвка, но умее и да пука балони в лицето на кривия ни свят. Дотолкова, че когато след два часа свърши, ти се иска Маккуин да беше направил сериал, за да има още.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.