Можеш ли да убиваш

Можеш ли да убивашЕзик: български
Жанр: драма
България, 2019, 98'
Режисьор: Иван Ничев
Със: Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Атанас Найденов, Александър Кънев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев, София Маринкова, Емилия Радева, Добри Манев, Елена Иванова, Кети Райкова
Вероятно помните онзи период, някъде около началото на милениума, когато младите мъже тук масово ставаха професионални войници, за да свързват двата края, независимо от емоционалната цена, която плащат междувременно.


Новият филм на Иван Ничев (Пътуване към Йерусалим) ни пренася в тази реалност с историята на седем момчета от Видин, които започват тренировки, за да кандидатстват за платени рейнджъри, въпреки пацифистките си възгледи и неспособността си да улучат мишена от 10 метра. Те са често смехотворни, но послевкусът е горчив като беднотията и отчаянието в най-западналия ъгъл на страната, където сблъсъците между етносите не са прецедент – също като това на 30 все още да живееш при родителите си. С песен на Васил Найденов върху финалните надписи, наречена На случайна гара, филмът е тъжна метафора за безпътицата вчера и днес, и то не само от нашата страна на Дунав.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.