Невидимия

Невидимия


Оригинално заглавие: The Invisible Man
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: ужаси, фантастичен, трилър
САЩ/Австралия, 2020, 110'
Режисьор и сценарист: Лий Уанел
С: Елизабет Мос, Олдис Ходж, Сторм Рийд, Хариет Дайър, Оливър Джаксън-Коен, Алдис Ходж, Майкъл Дорман, Хариет Дайър, Амали Голдън, Наш Едгертън, Сам Смит
Ако сте чели сай-фай романа на Хърбърт Уелс от 1897, който подава сочна мръвка на хорър жанра със своя герой Невидимия, вече знаете голямата тайна на филма.


Тази екранизация (поредна след първата през 1933) криволичи доста от оригинала, но не променя рецептата, по която един гениален човек успява да се изпари. Междувременно под режисурата на често ужасяващия Лий Уанел (Коварен капан, Убийствен пъзел) психо-трилърът напипва и болни теми днес, като домашното насилие, и почти успява да ги захапе до кръв на екран. Ето как. Сесилия Кас (Елизабет Мос) бяга от агресивния си съпруг, покрита със синини и драскотини, заживява при близък приятел и не смее да излезе навън. Скоро насилникът е обявен за мъртъв, а тя се оказва с 5 милиона в банката, но по-психиращото е как около нея започват да изчезват предмети и да се чуват стъпки. Докато чуждото присъствие се опитва да я побърка, никой не ѝ вярва, а смъртоносното напрежение се протяга от екрана и хваща за врата по-наивния зрител. По-наблюдателният открива пробойни в логиката и си тръгва с усещането, че е очаквал повече от тази класика на нов глас. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.