Викингът

ВикингътЕзик: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, приключенски, екшън
САЩ, 2022, 136‘
Режисьор: Робърт Егърс
С: Александър Скарсгард, Аня Тейлър-Джой, Никол Кидман, Клес Банг, Итън Хоук, Уилям Дефо, Бьорк, Ралф Инесън, Кейт Дики, Мъри Макартър
Прочетохме, че Робърт Егърс описва третия си филм за голям екран – Викингът – като нещо средно между Андрей Рубльов и Конан Варварина, и аха да подбелим недоверчиво очи, се сетихме, че това е същият човек, който от 2015 насам прави тиха революция в хоръра с шедьоври като Вещицата и Фарът, третиращи ужаса като неделим сегмент от човешката същност, вкоренен във фолклора и населяващ тъмната половина на психиката ни от рождение. Погледнато така, причината последният му широкоекранен проект да бъде епична инсценизация на прастара скандинавска легенда (същата, вдъхновила Шекспир да търси нещо гнило в Дания) изглежда повече от логична.


Като изключим, че бюджетът се измерва в милиони, а кастът – в холивудски величия, Викингът е заснет в непогрешимия мрачно-приказен стил на своя режисьор в зрелищно-брутален, неподходящ-за-лица-под-13-години мащаб, което пък е сигурен знак, че с удоволствие ще прекараме всичките 136 минути на ръба на седалката. Началото им се губи в тъмния X век, когато млад принц от Севера става свидетел на бащиното си убийство и поробването на майка си от ръката на своя вероломен чичо. 20 години по-късно, въоръжен с мускулатурата на Тор и разяждан от достатъчно животински бяс, че да взриви Валхала с един поглед, Амлет (познахте го) повежда грандиозен поход към отмъщението, доволно пропит с кръвта на враговете му (и на още няколкостотин участници в масовката). Далеч по-ефективно от алтернативата „да бъдеш или не“, ако питате нас.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.