Марта и Ники

Марта и Ники
Жанр: документален
Швеция, 2016, 92'
Режисьор: Тора Мaртенс
През 2010 г. две млади шведки, Марта Набвир и Ники Цапос, сбъдват мечтата си: да спечелят финала за нов танцов стил на Juste Debout - едно от най-важните международни състезания за хип-хоп танци, което се провежда всяка година в Париж. За първи път в историята му, две жени печелят титлата.


Режисорката Тора Мартенс проследява двете момичета, които пътуват, танцуват и са непрестанно заедно, като обичащи се сестри. За тях танцът е терапия, но и свобода. Те не са сестри, дори са отгледани в различна културан среда - факт, който може би е в основата на разногласията им след успеха на международната сцена. Ще победи ли приятелството различията помежду им? Отговорът се крие във филма.

Тора Мартенс коментира своя интерес към творчеството на танцовото хип-хоп дуо: „Те са много честни и откровени за всичко и този вид честност беше точно това, което исках да изобразя – нищо не беше скрито, всичко е истинско и открито – честността е това, което движи хората.” Освен, че печели найпрестижната шведска награда за документален филм, за Марта и Ники списание Variety пише: „визуален празник, който умело преплита дълбока рефлексия върху една форма на изкуството с вътрешното пътуване на два завладяващи персонажа."


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.