Лятно кино в Парк "Студентски"

Лятно кино в Парк "Студентски"
Жанр: късометражен
Стискаме палци за хубаво време, защото сме се устремили към парка на Студентски град и неговите широки равни поляни. Разполагаме се на жълтите пуф фотьойли и потъваме в разнообразната кино програма, подбрана от екипа на Кинематограф. Проектът се осъществява с подкрепата на Район Студентски и Столична община.


Оранжевият цвят обединява късометражните заглавия, които гледаме на 24 юни. Започваме с най-новия анимационен филм на Ася Кованова Лист Хартия, който се разгръща на екрана като красиво илюстрирана приказка. В центъра на историята попадат едно момче, едно момиче и тяхната необикновена среща в първи клас. Кога 1 + 1 = 3? В развитието на нежната късометражна анимация се оказва, че това уравнение е съвсем възможно, независимо колко грешен може да изглежда този отговор в очите на учителя. Следва още една анимация, този път от Иван Русев - Жълто. Макар и създадена преди 20 години, тя все още се оказва стряскащо актуална. Училището е декор и на Насред бетона от режисьора Йордан Михайловски. Този път причината за неодобрението от страна на преподавателите е неуместен край на ученическо есе. Второкласникът Вихрен е извикан в кабинета на директно, но каква ли ще е съдбата му? Напускаме класната стая и потегляме с Непознати на режисьора и сценарист Камелия Петрова. Докато пътуват с автобуса, двама непознати решават съзнателно да не се влюбят. Завършваме тази вълнуваща киновечер с един филм, подходящ за тийнейджърската аудитория - Далеч от времето от Деян Цвятков, чиито главни герои на свой ред пък са влюбени дотолкова, че времето около тях спира.

На следващата вечер пребоядисваме въобрежението си в тъмносиньо. Типично по лятно, потапяме крака в анимационния океан на The Ocean Maker на Лукас Мартел, който е перфектен за деца. Пренасяме се в едно възможно бъдеще, в което водата е толкова оскъдна, че дефицитът довежда до небесна война сред облаците. Продължаваме в научнофантастичната стилистика с Аз, човекът на Красимира Дуковска. Сюжетът ни представя една доста конфузна среща - млад мъж флиртува с момиче, без да подозира, че тя всъщност е хуманоиден робот. За финал гледаме премиерата на В края на кръга на режисьора Димитрис Георгиев, в който младо момиче разпознава своя насилник на рождения ден на най-добрата си приятелка. Освен гореизброениет акценти, в програмата фигурират и филми от Португалия, Швейцария, Франция и Нова Зеландия.

На 15 юли се връщаме на поляната и празнуваме свежия ѝ зелен цвят, който свързва късометражните филми за вечерта. Отново стартираме с анимационното кино. Българският Струиндол ни вкарва в атмосферата на първата тийнейджърска любов. В Дишай пък се срещаме с един необикновен барман, чиято хармоника е неделима част от устните му. Следва любимият ни Better Nature на Ралица Петрова. Потегляме на корпоративен тиймбилдинг в планината. Идеята е колегите да се сплотят, садейки дървета, но във въздуха витае нетърпение - работниците тръпнат в очакване на обедната почивка и студената бира. Обтегнатите отношения между менторката и една от служителите и неочакваното откритие в разкопаната почва внезапно преобръщат всичко.

На 16 юли пък отново се връщаме към топлата гама с лятното топло жълто. Анимациите отново са два. След Драсканица на режисьора Любоми Печев, преминаваме на игрална вълна с Брак  на Слава Дойчева, който ни кани на сватбено тържество, където едно момиче е изправена пред съдбовна дилема. Гледаме и Шшт... Попей ми на режисьорското дуо Андрей Волкашин и Петър Вълчев. Филмът изследва българската провинциална действителност с тънка ирония, умело чувство за хумор и самокритичен поглед към приказната българска природа. 

Входът за всички дати е напълно свободен, а най-активните зрители печелят страхотни подаръци от Zoya и InGlobo.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.