Лятно кино в Северен парк

Лятно кино в Северен парк
Жанр: драма, анимация, фантастичен, късометражен

Дойде уикенда и отново ни е време за кино на открито на 2 и 3 юли, този път в Северен парк. Прескачаме през жанровете като изявени лекоатлети: документално, експериментално, анимационно и дори екстремно кино се редуват на екрана. Тъй като прогнозата за времето обещава жежки летни вечери, жадуваме за глътка студена вода и именно нейната свежа хладина е вдъхновение за темата на селекцията от късометражни филми, обединени от синия цвят.
Лятното кино се организира с подкрепата на Район Надежда, Столична община и биомагазини Зоя, които пък са подготвили награди за най-активните зрители.

Акцент в програмата на 2 юли е анимационният филм Сантяго от Андрей Кулев, който наскоро се сдоби с награда за най-добра анимационна режисура на фестивала за българско кино Васил Гендов. Лавирайки между смеха и тъгата, Сантяго ни понася на пътешествие, достойно за текста, от който е вдъхновен. В този ред на мисли филмът на Андрей Кулев рисува лоялен към своя първоизточник сюжет, който успява да възпроизведе специфичната чувствителност и атмосфера, макар и изоставил дословното следване на оригиналния текст. Фабулата разкрива два архетипни образа, които взаймно се допълват, дори може да се каже, че се намират в особена симбиоза: старецът и момчето. Екзистенциалната мисия на стареца е да всели мъдростта и опита на своя живот в младия детски дух. Тази красива динамика на двата образа е уловена превъзходно във визуалната поезия, написана на езика на киното.

Освен Сантяго на 2 юли гледаме и българо-германската копродукция Довиждане на Йордан петков и Еди Шварц. Проследяваме премеждията на германско семейство, дошло на почивка в Слънчев бряг, но веднъж стъпили на българското черноморие, чужденците осъзнават, че далеч не са подготвени за това място.

В програмата са включени и филми от Франция и Финландия, но преди това оставаме още малко на българска земя с филма на Камен Стоянов Нагоре и през. Лентата прекрачва границата на реализма, но не се откъсва напълно от него. Поемаме на пътешествие с кофа, пълна с морска вода, която се изкачва по стръмна скала незнайно накъде.

На 3 юли продължаваме с късото кино. Имаме втори шанс да гледаме детския анимационен филм Лист хартия, който видяхме миналата седмица в парк Студентски. Следва Насред бетона на обещаващия млад талант Йордан Михайловски, спечелил наградата за кино 365 на фондация Стоян Камбарев. В късометражния филм попадаме в директорския кабинет, където второкласника Вихрен е изпратен заради неуместен край на ученическо есе.

Лятото е сезонът на безвремието, затова Далеч от времето на Деян Цвятков стои съвсем на място в контекста на лежерната топла вечер. Сложните отношения на млада двойка ги захвърлят в един спрял на пауза свят.

Другият акцент на вечерта е Непознати на режисьора и сценарист Камелия Петрова, в който двама непознати се срещат в автобус и взимат категоричното решение да не се влюбват в никакъв случай. Дали обаче ще се справят с това предизвикателство?

Входът за безметежното филмово преживяване е напълно свободен, така че изобщо не се чудим с какво да запълним нощите си този уикенд. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.