ХОФКИНО: германско и българско кино на открито

ХОФКИНО: германско и българско кино на откритоЕзик: български, немски
Жанр: драма, анимация, късометражен
Кинофестивалът Хофкино в Гьоте-институт продължава на 13 юли с две заглавия, които ни отнасят в парадоксалния вихър на любовните взаимоотношения. Прожекциите се провеждат в лятното кино в двора на института, а селекциите събират на едно място интригуващи късометражни и пълнометражни български и германски продукции.


Късият български филм Грозна приказка (2017) и немският пълнометражен - Всички останали (2009), въвеждат темите за необратимите емоции и чувствените стихии, за страховете и надеждите, за често неразгадаемата игра на удоволствия и горчивини, на привързаност и отвращение, които се пораждат в интимните връзки. Обединяващият мотив са сложните взаимоотношения, а екипът на Кинематограф се е погрижил да подбере два доста убедителни примера.

Грозна приказка на Радостина Нейкова е едновременно фантастичен и до болка реалистичен разказ за предизвикателствата на съвместния живот, за кривите огледала на раздразнението и за полярните усещания, които една и съща дума може да предизвика в душата на другия. Специфичната бродирана анимационна техника се отличава с изключително майсторство в изработката си - над 7 800 бродерии, изготвени на ръка, вдъхват живот на 11-минутния филм. Съблечени от всички излишни конкретики, мъж и жена подхващат нестихващ спор за всевъзможни дреболии, докато в един момент, преситена от кавги, собствената им къща решава да си тръгне. Нейкова си служи с архетипна простота и общочовешка проблематика и не можем да не забележим тънко загатната визуална аналогия с Адам и Ева и Райската градина.

Вторият филм - Всички останали - е носител на множество международни награди и номинации. Режисьорът Марен Аде ни отвежда на почивка в Средиземноморието, където насред романтичната обстановка на остров Сардиния отношенията между на пръв поглед щастлива млада двойка се усложняват, след като се срещат и вечерят с друга двойка. Неусетно чувствата им се оплитат дотолкова, че нещата излизат извън контрол.

Филмът на Марен Аде е история за динамиката между влюбения и възлюбения, но също така и за качеството на връзката на човек със самия себе си. Претенцията, че ние не сме като другите, „нормалните“ хора, не е достатъчна, нито пък образованието и интелектуалните занимания задължително осигуряват съзвучие в човешката душа. Именно затова се изисква и определена доза кураж, готовност за риск и емоционална откровеност. Естественият ход на събитията без колебание ни поднася неочаквани ситуации и непредвидени обрати. Въпросът не е в това как можем да ги предотвратим или избегнем напълно, а по-скоро как ще реагираме на тях.

Достъпът до събитията е свободен, но местата са ограничени, така че бързаме да разгледаме пълната програма тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.