Сектор 9

Сектор 9


Оригинално заглавие: District 9
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, екшън, трилър
САЩ, 2009, 112'
Режисьор: Нийл Бломкамп
Сценарий: Нийл Бломкамп, Тери Тачел
С: Шарлто Копли, Уилям Алан Янг, Джейсън Коуп, Дейвид Джеймс, Робърт Хобс, Ванеса Хейууд
Тук извънземните са не кръвожадни завоеватели, а беззащитни емигранти, набутани от хората в мръсно гето. Нещата обаче са на път да се променят.


завоеватели
Някои формули са толкова успешни, че почти никой няма куража да ги променя. Особено в холивудската индустрия, която експлоатира темата за хладно-пресметливите, високотехнологични и несъмнено зли извънземни завоеватели от поне 60 години. Вярно е, ET беше добряк със симпатичен светещ пръст, но изпълзяващите от капсулите марсиански нашественици във Война на световете и експериментиращите с хора сиви човечета от Досиетата Х са доста по-популярни. Тази година се случва нещо интересно – след съвсем приличния Пророчеството с Никълъс Кейдж сега се появява още една милионна продукция, в която извънземните не са онова, което сме свикнали да виждаме.

емигранти
Неслучайно озлобените хора наричат извънземните скариди – в Сектор 9 те са плашещо грозни, имат си деструктивни пушки и огромен космически кораб, който обаче не могат да помръднат от небето над Йоханесбург. Когато правителствени части се престрашават да проникнат в него, откриват един милион прегладнели пришълци, които бързо набутват в скалъпен лагер край града. Лидерите на скаридите обаче са загинали до един, а всички останали са объркани, лениви и дезорганизирани – ровят в боклука, друсат се с котешка храна и от време на време крадат маратонките на минувачи. Местното население ги ненавижда, а от корпорацията MNU се наемат да ги преместят насилствено в нов бежански лагер с подлата цел да откраднат струпаните в бараките неземни оръжия. Операцията е поверена на Викус ван де Мерве (Шарлто Копли), който няма никаква идея с какво се захваща и докъде ще стигне цялото нещо за три денонощия – очаква го смърт, подлост, приятелство и мутации с неочакван край.

срещу течението
Сектор 9 изненадва със смела визия и адски оригинален сюжет, в който ще откриете позабравената тема за апартейда в ЮАР, екшън като в култовата игра Halo и класически постановки от научната фантастика. Режисьорът Нийл Блокамп и всемогъщият Питър Джаксън са се справили блестящо в борбата с клишето – през по-голямата част от времето Сектор 9 върви като новинарска емисия или риалити шоу на 8000 оборота, камерата се клати и губи фокус като в Чудовищно, а постоянно повдиганите въпроси за чисто човешки качества като безсмислена жестокост и ксенофобия намираме най-често в тежки драми, а не в сай-фай блокбъстъри.
За да се подготвите подобаващо, отскочете до district9movie.com – там освен трейлъри на филма ще откриете линкове към няколко минисайта със зарибяващи игри и информация относно Сектор 9 вселената.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.