Шерлок Холмс

Шерлок Холмс


Оригинално заглавие: Sherlock Holmes
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, приключенски, екшън, трилър, криминален
Великобритания / САЩ, 2009, 129'
Режисьор: Гай Ричи
Сценарий: Майкъл Робърт Джонсън, Антъни Пекмън, Саймън Кинберг
С: Робърт Дауни Джуниър, Джуд Лоу, Рейчъл Макадамс, Марк Стронг, Еди Марсан, Кели Райли
Гай Ричи прави своеволна трактовка на класическия крими сюжет – с един нов Шерлок Холмс, един различен Уотсън и Викторианска Англия, каквато никога не сте виждали.

Признахме Гай Ричи за велик веднага след Две димящи дула, ръкопляскахме му след Гепи, и дори малко несигурните Revolver и Рокенрола не разклатиха мнението ни за него. Сега геният на британските крими комедии посяга към класическия детектив Шерлок Холмс – след този филм викторианска Англия вече никога няма да бъде същата.


При такъв режисьор е лесно да се досетите, че не трябва да очаквате тих и спокоен филм, в който централно място заемат вглъбени размисли относно криминалната интрига. Тук добрият стар Холмс не се притеснява да използва юмруците наред с гениалния си ум, така че шестият пореден филм на Гай Ричи е типичната за него екшън комедия, белязана с характерния истеричен режисьорски подход на доста основателно считания за култов британец. Не знаем до каква степен Артър Конан Дойл би оценил подобаващо подобна свободна интерпретация на творчеството му, но пък ние винаги сме оценявали по достойнство една качествена и задъхана екшън комедия, особено когато е реализирана по подобен начин. Истината е, че в този филм Шерлок Холмс спокойно би могъл да бъде заменен с – примерно – Джак Спароу и нещата пак биха се получили, но тук именно контрастът между най-известния литературен детектив такъв, какъвто сме си го представяли, и жизнерадостния образ, изграден от Робърт Дауни Джуниър, прави лентата още по-свежа.
Сюжетът? След серия брутални ритуални убийства, разтърсили Лондон, злодеят лорд Блекууд най-сетне бива заловен благодарение на Холмс и верния му другар доктор Уотсън. Само че лордът видимо не се страхува от предстоящата екзекуция и обещава да се завърне от отвъдното благодарение на тъмните сили, които владее. Фактът, че убиецът действително възкръсва, хвърля в ужас Скотланд ярд и изправя Холмс пред най-странния и зловещ случай в кариерата му. Не му стига това, ами и Уотсън иска да изостави рискованите приключения, в които го забърква ексцентричният му приятел, и да заживее кротък семеен живот. В цялата каша, разбира се, е намесена и задължителната пикантна подправка с романтичен привкус благодарение на една фатална американска красавица, но дори пламналата страст не може да отклони детектива от Бейкър стрийт от разплитането на мистерията. В помощ за последното идват непогрешимата му логическа мисъл и още по-непогрешимият му десен прав. Да, викторианска Англия вече никога няма да бъде същата след намесата на Гай Ричи, така че всичко, което ви остава, е да спрете да въздишате по миналото и да видите как изглежда една класика, пречупена през призмата на новия милениум. Определено си струва, да не говорим, че е дяволски забавно.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.