Речта на краля

Речта на краля


Оригинално заглавие: The King`s Speech
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, исторически
Великобритания/ Австралия/ САЩ, 2010, 118'
Режисьор: Том Хупър
С: Колин Фърт, Хелена Бонам Картър, Гай Пиърс, Тимъти Спол, Джефри Ръш, Тим Дауни, Майкъл Гембън, Дженифър Ел
Завладяваща история за говорния дефект на британския крал Джордж VI и усилията, които полага, за да превъзмогне несигурността си.


В действителност англичаните нехаят за обитателите на Бъкингам, но пък обичат да правят филми за кралското семейство (спомнете си Елизабет, Кралицата или Младата Виктория). При това изпипват продукциите, правейки ги достойни за всяко филмово отличие.
Такъв е случаят и с Речта на краля, който съвсем оправдано получи 12 номинации за оскар, а Колин Фърт е може би най-силният претендент за наградата за най-добра мъжка роля. Вече сме наясно, че Фърт може да изиграе всичко – от сдържаното гадже на Бриджит Джоунс (Дневниците на Бриджит Джоунс) до суицидно настроен гей, загубил своя любим (Самотен мъж). Именно последната роля му донесе номинация на Академията миналата година, което доказва постоянството в изключително прецизната му игра. Вероятно повечето от нас свързват актьора с образа на мрачния Дарси, но това не е толкова лошо, защото характерната интровертност му е послужила и за влизане в ролята на английския монарх дюк Албърт/крал Джордж VI.
Трябва да признаем, че Речта на краля е необикновен именно заради актьорската игра. Джефри Ръш например е арогантният наставник по ораторски умения Лайънел и някак успява да е едновременно забавен, мъдър и оригинален. Ако навремето е било немислимо човек от простолюдието да бъде близък с кралското семейство, то героят на Ръш – Лайънел, успява да се сприятели с неуверения монарх по начин, който до днес дъщерята на краля – Елизабет II, намира за трогателен.
Хелена Бонам Картър също е отличен избор за ролята на съпругата на Албърт – Елизабет, която не пести усилия, за да помогне на бъдещия крал да спре да заеква. Множеството необичайни техники, които Лайънел прилага при лечението, извикват у Албърт изблици на неприязън, безсилие и цветисти ругатни. След като брат му, крал Едуард VIII, абдикира, за да се ожени за американка, Албърт е принуден да поеме престола и да стане крал Джордж VI. Това изисква от него да изнася публични речи, което е най-големият кошмар за заекващия. След многобройни остроумни и въздействащи диалози новият крал успява да овладее страховете си и почти да ги превърне в достойнства, само за да подготви народа си за предстоящата Втора световна война.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.