Цирк Колумбия

Цирк Колумбия


Оригинално заглавие: Cirkus Columbia
Език: босненски
Превод: с български субтитри, с английски субтитри
Жанр: драма
Босна и Херцеговина/Франция/Великобритания/Словения/Германия/Белгия/Сърбия, 2010, 113’
Реж.: Данис Танович
по книгата на Ивица Джикич
С: Мики Манойлович, Мира Фурлан, Борис Лер, Йелена Ступлянин, Милан Щърлич
След 20 години изгнаничество в Германия, Дивко Бунтич се завръща в Босна с лъскавия си червен мерцедес, младата и секси приятелка Азра, черния котарак Бони, който му носи щастие, и пълен джоб със западногермански марки.


Босненецът Данис Танович дебютира по направо феноменален начин през 2001 с Ничия Земя – великолепна военновременна драма, която му донесе Оскар. В следващите му филми пък тематиката варираше от атентатите на 11 септември до военния конфликт в Кюрдистан, но с Цирк Колумбия Танович се завръща към особено добре познатата му югославска и постюгославска реалност.
И тук не е подминат кървавият разпад на социлистическата федерация, който почти неочаквано разрушава почти комедийното спокойствие в красивите балкански градчета и селца. Войната обаче е оставена на втори план, защото най-важното тук е умелото портретиране на доброто и злото в човека, на любовта и отчуждението, на непрекъснатото търсене на щастието. Историята е стандартна за онези години – гастарбайтерът Дивко (Мики Манойлович) се завръща от Германия богат и доволен, но се сблъсква с наглед лесни, но всъщност почти неразрешими проблеми. Покрай желанието му да натири жена си, да се сближи със сина си, да открие любимия си котак, Дивко попада в странен емоционален четириъгълник, а в родината му започват да прехвърчат снаряди и куршуми. Едновременно жизнерадостно цветен и истински, но и силно-драматичен, Цирк Колумбия е препоръчително киноизживяване.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.