X-Мен: Първа вълна

X-Мен: Първа вълнаЕзик: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, приключенски
САЩ, 2011, 132`
Режисьор: Матю Вон
С: Джеймс Макавой, Майкъл Фасбендер, Кевин Бейкън, Роуз Бърн, Дженифър Лоуренс, Оливър Плат, Джейсън Флеминг, Зоуи Кравиц
Първа вълна е всъщност предисторията на трилогията X-Мен. Пренася ни във времето, когато Магнито и професор Ксавие са все още приятели.


Първа вълна се очертава като най-интересната комиксова екранизация за годината, която поглежда по нов и приятно нестандартен начин към приключенията на Х-Мен. От една страна, британският режисьор Матю Вон (Звезден прах, Шут в г*за) е направил комиксов филм от сериозния тип, в стилистиката на Черният рицар и Пазителите, акцентирайки върху драматичния сюжет и взаимоотношенията между героите. От друга обаче не е забравил за мащабните визуални ефекти, защото това в крайна сметка са добре познатите ни мутанти, които използват суперсили дори за да си претоплят мусаката. Именно този трудно постижим баланс между главозамайващата визия, смисления сценарий и добрата актьорска игра ни карат да препоръчаме филма и на хора, които нямат представа кои са Магнито или Мистик.

Колкото до феновете – Първа вълна се явява предистория на познатите събития от Х-Мен трилогията. Действието тече насред леко изненадващ времеви период – в началото на 60-те, когато Студената война заплашва да прерасне в ядрена. По онова време бъдещите архиврагове Магнито и професор Ксавие все още са просто Ерик и Чарлз – двама объркани и неуверени в суперсилите си младежи, които успяват да изградят помежду си крехко, но искрено приятелство. Обединили сили с други мутанти пред лицето на надвисналата ядрена заплаха, тук те ще се борят рамо до рамо, за да прекратят в зародиш неизбежната война, за която Джей Еф Кенеди говори от черно-белите телевизори в цяла Америка. А в хода на справедливата им битка за едно по-добро бъдеще, във взаимоотношенията им ще се появят пукнатините, които по-късно ще се превърнат в бездната между “добрите” и “лошите”, позната ни от последвалите X-Мен истории.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.