Закуска в Тифани

Закуска в Тифани


Оригинално заглавие: Breakfast at Tiffany’s
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, романтичен
САЩ, 1961, 115’
Режисьор: Блейк Едуардс по романа на Труман Капоти
С: Одри Хепбърн, Джордж Пепард, Патриша Нийл, Мики Руни, Мартин Болсъм
Нощта прелива в ден над пустото Пето Авеню. Докато Ню Йорк прогонва съня от очите си, една стройна фигура, все още ухаеща на вчерашни мечти, се отразява във витрината на най-известния бижутериен магазин в света.


Скрита зад слънчеви очила, тясна черна коктейлна рокля и с вдигната коса, тя е олицетворение на сдържана елегантност, смекчена само от хартиената торбичка със сандвич и картонената чашка с кафе, които държи. Това е Холи Голайтли – така, както я помнят всички, самотен и искрящ скъпоценен камък сред толкова много по-дребни диаманти, докато се отдава на незабравима закуска пред Тифани. За разлика от своите клиенти самата Холи не е член на висшето общество, което посещава често любимия й бижутериен магазин.
Макар този факт да не е подчертан във филма, Капоти в своя роман дава да се разбере, че 18-годишната принцеса всъщност е професионална компаньонка. Холи пробва късмета си в бохемското общество, опитвайки се да свързва двата края (или да натрупа състояние) сред плейбои и сноби в свят на маски, преструвки и безброй огледала. Две неща правят Закуска в Тифани забележителен. Първото е усетът за мода. За ролята на 18-годишната Холи Голайтли не е избрана Мерилин Монро, а 32-годишната Одри Хепбърн – бивш модел на френския дизайнер Юбер дьо Живанши, който, вдъхновен от нея, създава рокли в нов стил и нов тип жена. Тя превръща в отживелица знаковата за 50-те години едрогърда блондинка. Изискана, резервирана, нежна и с момичешко излъчване, през 60-те години се превръща в запазената марка на Холивуд за материалистична и изтънчена жена. Другата важна характеристика са красноречивите сами по себе си кадри, станали прочути като картини. Най-запомнящият се момент е този, на който е кръстен филмът, където виждаме как едно момиче размишлява към кой свят принадлежи.

Райнер Фове


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.