Град на мечти

Град на мечти


Оригинално заглавие: Град на мечти
Език: български
Превод: с английски субтитри
Жанр: документален
България, 2011, 75’
Режисьор: Светослав Драганов
Филм за Димитровград и героите от първите редици от миналото и сега. Създаден, за да бъде символ на социалистическата идея, днес Димитровград е паметник на една отминала епоха и родно място на поп фолка – силиконовата поезия на нова България.


“Всички казаха, че това е тъжен филм. А се смяха през цялото време!” – това споделя режисьорът Светльо Драганов за реакцията на зрителите след първата прожекция на Град на мечти.
Разбираемо е – за малко повече от час тази документална продукция скицира странното, неясно положение на българите и българската идентичност днес. Разкъсана между желанието за завръщане на удобния за много социалистически режим, стремежа към западния стандарт и дълбоко вкоренените балканско-ориенталски желания. Съдбите на десетки беловласи бригадири, подпийнали хеви метъли и изрусени бъдещи поп фолк диви се срещат в един необикновен български град, Градът на мечтите – Димитровград. Драганов насочва камерата към живота и мечтите за бъдещето на заклетия комунист бай Петър, крайно антикомунистически настроения му син Серьожа, метъл ветерана Папо и бленуващата договор с Пайнер певица Симона, но зад тези обикновени хора прозират необикновено преплетените нишки на културата и историята на България през последния век.
Да, Град на мечти наистина е смешен. И тъжен. Едновременно.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.