Раздяла

Раздяла


Оригинално заглавие: Jodaeiye Nader az Simi

Превод: с български субтитри, с английски субтитри
Жанр: драма
Иран, 2011, 123'
Режисьор: Асгар Фархади
С: Пейман Моади, Лейла Хатами, Сарех Баят, Шахаб Хосейни, Сарина Фархади
Драмата, отличена като най-добър чуждестранен филм на Оскар-ите през 2012, минава през по-малките софийски киносалони и може би така е по-добре. Обстановката трябва да е тиха и интимна, какъвто е и самият филм.


Двама съпрузи трябва да решат дали да останат в дома си в Техеран, където е болният от Алцхаймер баща на мъжа (Надер) или да заминат в чужбина, където 11-годишната им дъщеря би имала по-добър живот. Консервативният Надер все пак отказва да изостави баща си и Симин подава молба за развод. Сюжетът се завързва допълнително, след като съдът определя молбата за неоснователна и Симин заминава с дъщеря си далеч, докато съпругът ѝ наема бременна болногледачка за възрастния. Проблемите, които следват решенията на съпрузите, малко по малко разкриват недостатъците на всеки от героите. Именно тези проблеми, които, независимо от страната и религията, са еднакво драматични за всички хора.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081