Игрите на глада

Игрите на глада


Оригинално заглавие: The Hunger Games
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен
САЩ, 2012
Режисьор: Гари Рос
С: Дженифър Лорънс, Уди Харелсън, Доналд Съдърланд, Уес Бентли, Елизабет Банкс, Стенли Тучи, Джош Хътчерсън, Лиъм Хемсуърт, Тоби Джоунс
Няма да сбъркате особено, ако приемете Игрите на глада за новия Здрач – това е актуалната литературна тийн мания, послужила за основа на филмова трилогия, която ще спечели много пари.


Няма да сбъркате особено, ако приемете Игрите на глада за новия Здрач – това е актуалната литературна тийн мания, послужила за основа на филмова трилогия, която ще спечели много пари. Тук няма вампири или върколаци, но за сметка на това има зловещо и неприятно близко бъдеще, в което от руините на някогашната Северна Америка се е родила разделената на дванадесет окръга държава Панем. Финансовата бездна, разделяща мизерстващите хора в окръзите от богаташите в столицата Капитол е огромна и, сякаш това не е достатъчно, управниците организират ежегодно т.нар. Игри на глада колкото да държат своя народ в страх, толкова и за собствено забавление. Игрите са излъчвано по телевизията смъртоносно риалити, в което чрез лотария от всеки окръг се избират по едно момче и едно момиче на възраст между 12 и 18, които биват пускани в пустошта, за да се избиват с подръчни средства.
Аналогиите с Бягащият човек и Дългата разходка на Стивън Кинг са напълно уместни, но авторът Сюзан Колинс се е погрижила да зареди историята си с достатъчно емоции и индивидуалност, за да не я разглеждаме като вторичен продукт. Същото важи и за екранизацията, която съумява да не изглежда като по-скъпа и по-безкръвна версия на японската филмова класика Battle Royale.
Дължим това колкото на умелата режисура на Гари Рос (Плезънтвил), толкова и на вдъхновената игра на младите актьори Дженифър Лорънс, Джош Хътчерсън и Лиъм Хемсуърт, поели централните роли.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.