Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър

Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър


Оригинално заглавие: Zum Schweigen gebracht: Georgi Markov und der Regenschirmmord
Език: немски
Превод: с български субтитри
Жанр: документален
Германия/България, 2013, 100’
Режисьор: Клаус Дексел
Разследване за едно от най-загадъчните политически убийства на студената война. Мотивите за убийството идват от София, технологията – от Москва, а най-вероятният извършител – от Копенхаген. Мишената е един писател, който трябва да замлъкне.


Ватерло се оказва епично място не само за британците, но и за нас. На едноименния мост в Лондон преди близо 4 десетилетия е убит дисидентът Георги Марков. Отровен посред бял ден, както Марков смята в двата дни между атаката и изтичащия му живот – с върха на чадър. Показното убийство се нарежда на пето място в класацията на политическите покушения на списание Times през 2010 и е едно от най-детайлно коментираните, но, уви, неразкрити престъпления от такъв род досега.
Режисьорът Клаус Дексел разплита сложна схема на заговор срещу Георги Марков и поддържа тезата, че в убийството са участвали поне петима души, вероятно агенти на Държавна сигурност. Единственото, което може да се твърди обаче е, че литературната дейност на Марков е разбунила духовете в политическата ни система до степен, до която неудобният му талант му е едновременно признат и накаран да замлъкне завинаги.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.