Ив Сен Лоран

Ив Сен Лоран


Оригинално заглавие: Yves Saint Laurent
Език: френски
Превод: с български субтитри, с английски субтитри
Жанр: драма, биографичен
Франция, 2013, 110’
Режисьор: Жалил Леспер
С: Пиер Ниней, Гийом Галиен, Шарлот льо Бон, Лора Смет, Мари дьо Вилпен
Биографичните филми за големите моделиери на 20 век се радват на особен интерес през последните години. След двата филма за живота и творчеството на Коко Шанел и биографичния филм за Ив Сен Лоран на Пиер Торетон (L'amour fou от 2010), идва ред на нова подобна екранизация. Отново става дума за Ив Сен Лоран – човекът, отговорен за големия успех на марката Dior, който почина през 2008.


В Ив Сен Лоран (базиран върху биографичната книга за Лоран от Лоранс Бенаим, издателство Colibri) на младия режисьор Жалил Леспер ставаме свидетели на житейската история на родения в Алжир Ив. Самотник, мечтател, тормозен в училище и мечтаещ за Париж, прелиствайки модните списания на майка си вечер. Леспер представя своя впечатляващ визуален разказ за човека зад мита. Специално за снимките на филма Пиер Берже, партньор на Лоран в Dior, и в живота, предоставя на Леспер огромния архив на покойния моделиер. В своя прочит на легендата зад Лоран, френският режисьор се фокусира върху годините, които дизайнерът прекарва в модната къща на Кристиан Диор. Оглавява я едва на 21-годишна възраст.
Леспер е направил най-добрия възможен избор, давайки главната роля на Пиер Ниней, който великолепно пресъздава образа Ив Сен Лоран. Скромността и затвореността си моделиерът компенсирал чрез екстровертния си партньор – Пиер Берже (Гийом Галиен). Мнозина твърдят, че именно благодарение на Берже, Лоран е станал име и икона в лицемерния свят на голямата мода.
Крехък, изтънчен, тих и срамежлив, Ив Сен Лоран мигновено привлича погледите и дава поводи около персоната му да витае очарователна мистериозност. Тъжното момче на Франция е част от онази вълна меланхолни творци, които пишат интересната културна глава на страната от средата на 20 век. Le Smoking с печата на YSL, гардеробът на Катрин Деньов в Дневна красавица, ароматът YSL, запечатан от апарата на Жан Луп Сиеф.
Следите на Лоран са многобройни. Една от тях е и филмът на Леспер.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.