Дракула: Неразказан

Дракула: Неразказан


Оригинално заглавие: Dracula: Untold
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, фантастичен, екшън
САЩ, 2014, 92’
Режисьор: Гари Шор
Сценарист: Брам Стокер, Мат Сазама, Бърк Шарплес
С: Люк Евънс, Арт Паркинсън, Пол Кей, Зак Макгоун, Саманта Баркс, Сара Гадон, Доминик Купър, Чарли Кокс, Ноа Хънтли
Горкият граф от Трансилвания е заклет не само да живее вечно, но и вечно да се снима във филми. Новото фентъзи Дракула: Неразказан го връща към първата захапка, пресъздадена в епичен стил с много екшън, CGI армии и дъх на комикс.


Конкуренцията
Също както Франкенщайн на Мери Шели, готическата класика на Брам Стоукър става жертва на милион и една кино интерпретации. Учудващо е, повечето от тях не стават за нищо. Не спорим, има и отличници – чернобелият от 1931 с Бела Лугоши, Nosferatu the Vampyre на Вернер Херцог (1979) и версията на Франсис Форд Копола с ледения Гари Олдман. В другата крайност има толкова много примери, че е изморително да изреждаме, но със сигурност бихме издърпали ушите на онова безумие Dracula 2000 с Джерард Бътлър.
За добро или лошо, Дракула: Неразказан не е нито за шестица, нито за двойка – дебютният филм на режисьора Гари Шор е скъп и нелош фентъзи екшън, с който да убиеш час и половина. Спомени не оставя, но пък си струва цената на пуканките.

Разказът
Доста повърхностно базиран на романа на Стоукър, Дракула: Неразказан е нахално повлиян от първите 15-ина минути от филма на Копола, особено на ниво визия. Което няма как да е минус. Действието тече през Средните векове, в годините на люто османско нашествие на Балканите. За да спаси земята и семейството си, трансилванският владетел Влад Цепеш (Люк Евънс) се изправя мъжки срещу войските на султана, но едната храброст не стига, особено когато имаш след себе си немощна армия. Така графът се решава на фаустовска сделка със силите на злото (в лицето на магьосник, Бог знае защо наречен Калигула) и се превръща в могъщ кръвопиец, способен да помете османците с една ръка като пешки за шах. Истината е, че на фона на класическите вампирски филми, мрачни и кървави до черно, Дракула: Неразказан изглежда така, сякаш още не са му пораснали зъбите. Затова пък има добри екстри, с които може тук-там да ускори кръвообръщението – внушителни гледки, средновековен патос, широкоплещести доспехи и масови битки, които сме обречени до живот да сравняваме с тези във Властелинът на пръстените.

Песента
Саундтракът на иранеца Рамин Джавади не е нищо особено, но Everybody Wants to Rule the World на Tears for Fears е силно включване – защото е в изпълнение на Lorde. Кавърът е поне два нюанса по-мрачен от самия филм и се вписва красиво в обстановката. Нищо че вече сме го слушали и в Игрите на глада: Възпламеняване.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.