Урок

УрокЕзик: български
Жанр: драма
България/Гърция, 2014, 105'
Сценарист и режисьор: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Оператор: Крум Родригес
С: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева
Вестникарско заглавие се разгръща във филм с висок емоционален градус, който хваща за гърлото без грам патетика. Гледайте новия български Урок – по кино и човечност.


"Провинциална учителка обра банка с пистолет-играчка". Това е заглавието от новините, което пали Кристина Грозева и Петър Вълчанов да създадат пълнометражния си дебют. Урок обаче не се хлъзва по евтината сензация – двамата режисьори вземат абсурда, който ни заобикаля само за стартова точка и оттам нататък надграждат универсална социална драма в духа на класическия неореализъм. Историята се плете назад към мотивите, които карат един човек да стигне до крайности – но без да размахва пръст и да дава готови отговори.
Маргита Гошева е болезнено истинска като Надежда – учителка по английски в малък град, която се опитва да даде морален урок на свой ученик, извършил кражба. В същото време тя самата се оказва пред поредица от трудности, които разклащат вътрешния й барометър. Когато от едната страна на везните стоят нравствените й принципи, а от другата – съдбата на нейното семейство, избухва истинска война между Надежда и Живота, в която победител и победен постоянно сменят местата си. Изобщо не ни е страх да кажем, че тази българска кино борба за оцеляване (физическо и морално) не отстъпва по нищо на белгийската Два дни и една нощ на братя Дарден.
Формулата на Урок е проста – силна, добре разказана история, която прескача клишетата, патоса и излишната бъбривост на изразните средства. Поучението за десерт също ни е спестено, благодарим! Нищо чудно, че филмът постигна такъв фестивален успех – 4 награди на София Филм Фест, приз за дебют от Сан Себастиян и Гьотеборг и награди от Солун, Токио и Варшава. По време на снимките хонорарите са нула, но екипът се справя за шестица, защото разполага с една тайна съставка – талантът, който те кара да се смееш, плачеш и вълнуваш от началото до края. Нашата оценка за Урок? Задължителен.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.