Съдилището

СъдилищетоЕзик: български
Жанр: драма
България/Германия/Хърватска/Македония, 2014, 110’
Режисьор: Стефан Командарев
Сценарий: Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев
Оператор: Красимир Андонов
Монтаж: Кристиано Травальоли
Музика: Стефан Вълдобрев
С: Асен Блатечки, Ованес Торосян, Мики Манойлович, Ина Николова, Васил Василев- Зуека, Параскева Джукелова, Мето Йовановски
Родопите крият много истории, за които не подозираме. Една от тях е уловена и разказана от Стефан Командарев в новия му филм Съдилището – наречен на пропаст над Рудозем, до границата с Гърция, където още от тракийско време са се изпълнявали смъртни присъди. На екрана присъдите са не само смъртни, но и морални.


Основната линия върви по пътя между греха и прошката в сложните взаимоотношения между бащата Митьо (Асен Блатечки) и сина Васко (Ованес Торосян). Торосян е както винаги органичен и изразителен пред камерата, а Блатечки – като беден вдовец, който трябва да се грижи сам за порасналия си син – е толкова далече от обичайните си изпълнения на мъжкар, че един от колегите му коментира "Това не е Асен, а неговият брат близнак”.
Макар че историята е за нашия край, Съдилището в никакъв случай не е регионален. Дори звучи универсално, което се дължи и на добре балансирания сценарий, преправян поне 12 пъти. Целият филм е заснет от ръка и носи усещане за документалност, но това не му пречи да бъде страшно красив – от избора на локациите до естетиката на самото снимане. Високи планински върхове под сянката на облаците, реки, обгърнати в мъгла, поройни дъждове и стръмни скали – пейзажите са впечатляващи, без да бъдат блудкави. Накратко, Съдилището е продукция без компромиси – 115 минути кино, за които няма да съжалявате.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.