Бай Ганьо

Бай ГаньоЕзик: български
Жанр: комедия
България, 1922, 31’
Режисьор и сценарист: Васил Гендов (по Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин на Алеко Константинов)
Оператор: Йосиф Райфлер
Със: Стоян Попов, Иван Касабов, Йордан Караферманов, Петър Шишков, Стойко Христов, Жана Сладкарова-Яковлева, Рачо Рачев, Димитър Стайков, Васил Катеров
Бай Ганьо Балкански е политически играч, който заедно с Фильо Гочоолу, "търговец с капитал" и Танас Дочоолу, "търговец с винена индустрия", се кандидатира за народен представител. Тримата започват да издават вестник Народно величие.


Бай Ганьо има слабост към жените. Опозицията използва това, за да го злепостави. Млад мъж, преоблечен като дама, е изпратен в редакцията на вестника. Неподозиращият нищо Ганьо го ухажва упорито. Едва накрая, разбрал измамата, той го изгонва. Денят на изборите. С помощта на Данко Хаирсъзина и предвожданите от него съмнителни личности Ганьо Балкански, Гочоолу и Дочоолу, успяват да изплашат и разпръснат избирателите на другите кандидати. След тези бурни политически и обществени борби. Бай Ганьо решава да тръгне по Европа. Качва се на влака, нарамил дисагите си, пълни с мускалчета розово масло. Пристига във Виена. Влизайки в хотела, той не позволява на пиколото да носи "безценния" му товар. В кафене Мендл открива сънародника си Стойчо и с нахалството си го принуждава да стане негов екскурзовод. По улиците на града и кафенетата Ганьо задиря чужденките. Заедно със Стойчо се возят на влакче в Пратера, разглеждат забележителностите на града. Бай Ганьо похапва пред паметника на Мария Терезия, без да се смущава от минувачите. След поредица от подобни приключения Бай Ганьо се връща в България.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.