Солта на земята

Солта на земята


Оригинално заглавие: The Salt of the Earth
Език: френски, италиански
Превод: с български субтитри
Жанр: документален
Франция/Бразилия/Италия, 2014, 110’
Режисьори: Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс
Със: Себастиао Салгадо, Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс
Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист.


През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят, но има и обвинения, че фотографът експлоатира жертвите за собствената си облага. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

"Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и ситуацията им. Много малко фотографи го умеят... Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората!"

Вим Вендерс

Кан ’14 – Особен поглед: Специална награда на журито, наградата на Екуменическото жури и номинация за наградата Особен поглед
Осло ’14 – Номинация за най-добър документален филм
Сан Себастиан ’14 – Награда на публиката


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098