Въпрос на истина

Въпрос на истина


Оригинално заглавие: Truth
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, биографичен
САЩ, 2015, 121'
Режисьор: Джеймс Вандербилт
Сценарист: Джеймс Вандербилт, по романа Истина и дълг: Пресата, президентът и привилегията на властта на Мери Мейпс
С: Кейт Бланшет, Робърт Редфорд, Тофър Грейс, Елизабет Мос, Брус Грийнуд, Стейси Кийч, Джон Бенджамин Хики, Дърмът Мълроуни, Денис Куейд
Кейт Бланшет и Робърт Редфорд изпълняват ролите на продуцентката Мери Мейпс и водещия Дан Радър на предаването 60 минути в тази завладяваща документална драма за журналистическото разследване на информацията, че Джордж У. Буш е избегнал участие във войната във Виетнам.


Когато се заговори за безкомпромисна политическа телевизионна журналистика, веднага се сещаме за две имена – Дан Радър и 60 минути. Радър осигурява много истории на флагманското предаване на телевизия CBS, включително и тази, която слага край на 40-годишното им сътрудничество през 2006: материал за това как като млад Джордж У. Буш си осигурява топло място във Въздушната национална гвардия, за да избегне изпращане във Виетнам. Излизайки на бял свят по време на кампанията му през 2004, историята има потенциала да сложи край на управлението му след един мандат. Вместо това слага край на кариерите на Радър и Мери Мейпс – продуцентката, носителка на наградата Пийбоди, стояща зад противоречивата история.

Базиран на мемоара на Мейпс от 2005 Истина и дълг, режисьорският дебют на сценариста Джеймс Вандербилт е колкото политически трилър в духа на Цялото президентско войнство, толкова и разследване на мръсните номера в американската политическа система. Мери е сериозна репортерка, убедена, че Буш е бил сред множеството привилегировани млади мъже, използвали връзките си, за да избягат от войната. След като получава информация за доказателство по случая, тя събира екипа си, който включва професор по журналистика, безработен изследовател и пенсиониран полковник от флота. Те упорито издирват улики и свидетели в опит да създадат желязно обвинение, което предаването 60 минути да може да излъчи.

Вандербилт бавно нажежава обстановката, докато Мери, подкрепяна напълно от Радър, потвърждава все по-голяма част от подозренията си. Бързайки да спази срока си, екипът трескаво проверява отново фактите, но излъчването на историята слага началото на война с властите, които правят всичко възможно, за да дискредитират членовете му. Стегнат и интелигентен, Въпрос на истина е вълнуващ филм за журналистиката и политиката в ерата на войната на изявленията.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.