Макбет

Макбет


Оригинално заглавие: Macbeth
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Великобритания/Франция/САЩ, 2015, 113'
Режисьор: Джъстин Кързъл
Сценарий: Тод Луизо, Джейкъб Коскоф, Майкъл Лесли
по пиесата на Уилям Шекспир
С: Майкъл Фасбендер, Марион Котийар, Пади Консидайн, Шон Харис, Джак Рейнър, Елизабет Дебицки, Дейвид Тюлис, Дейвид Хейман
Само с една дума този Макбет е обсебен – също като героите си, обладани от гняв, амбиция и затиснато на дъното разкаяние.


Лицата, в които камерата се впива, излъчват страшна енергия, а интензивността ескалира в най-тихите кадри на забавен каданс, където кръвта хвърчи като боя пред платното на съвременен артист. Но платното тук е старо, грандиозно и мистично – шотландската земя, от която се вдига пара в огнено и пурпурно и над която се носи шепотът на предсказания и заклинания. Пиесата на Шекспир – най-кратката и най-жестоката в архива му, рядко е стигала до камерата (филмът на Роман Полански от 1971 е сред малкото), а сега буквално изригва в ръцете на австралийския режисьор Джъстин Кързъл, изкарал на бойното поле всички оръжия на киното. Във филма му няма момент, в който да си погледнеш часовника – направо те всмуква, независимо че шекспировият език е гатанка и постоянно трябва да четеш субтитрите. "Умът ми е пълен със скорпиони", казва Макбет на съпругата си и най-тихата сълза на света се плъзва по бузата му. Той е доблестен войн за земята и краля си, превърнал се за една нощ в тиранин и убиец на същия този крал, а тя е жената, която подпалва в него амбицията към трона и така отключва стихия, което ще ги погуби. Марийон Котийар като лейди Макбет е чудовищно добра, дори когато не говори; Майкъл Фасбендер като Макбет е с един процент по-слаб от нея, но и това стига не просто да запомниш, а трудно да забравиш този филм.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.