Стив Джобс

Стив Джобс


Оригинално заглавие: Steve Jobs
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: биографичен
САЩ, 2015, 121'
Режисьор: Дани Бойл
Сценарий: Арън Соркин по едноименната книга на Уотър Айзъксън
Оператор: Алвин Кюхлер
С: Майкъл Фасбендър, Кейт Уинслет, Сет Рогън, Джеф Даниълс, Майкъл Щулбарг, Катрин Уотърстън, Макензи Мос, Рипли Собо, Пърла Хейни-Жардин
В Гардиън писаха, че за да харесаш този филм, трябва да обожаваш Apple. Човекът, който пише този текст, не обожава Apple и дори не притежава iPhone, но Стив Джобс му влезе под кожата – с помпащата сила на някоя от речите на визионера с черното поло и маратонките, когото всички така лесно набеждават за жесток егоист с емоционалния капацитет на операционна система.


Филмът на Дани Бойл е топъл към него. Зад егото вижда индивидуализма на Джобс и цени страстта му да бъде иноватор, дори в това да има непоносима амбиция и повече любов към чиповете, отколкото към хората (никой например не знае дали е кръстил първия си компютърен прототип на дъщеря си Лиса, или е точно обратното). В опит да влезе под черупката му, камерата тук го хваща в коридора докато се преоблича – цялото действие се случва в минутите преди три важни презентации на новите му създания, от Mac-а през 1984 до iMac-а през 1998. И не е точно действие, а говорене в крачка, както диктува безпощадно скоростния сценарий на Арън Соркин. Големият шлем в него са диалозите между Джобс и вероятно най-близкия му човек, шефът на маркетинга му Джоана Хофман – двамата сякаш си подхвърлят ябълка, която никой не трябва да изпусне, а Майкъл Фасбендер и Кейт Уинслет от двете страни на мрежата са безупречни като току-що разопакован iPhone. Емоция е да си там.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.