Жалейка

Жалейка


Оригинално заглавие: Жалейка
Език: български
Превод: с английски субтитри
Жанр: драма
Германия, 2016, 92’
Реж.: Елица Петкова
С: Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мария Клечева, Стойко Иванов, Бояна Георгиева, Ася Попова, Мартон Наги
Има ли място за свободна воля, когато традицията е закон? Дебютът на Елица Петкова, който хвана погледите на журито на Берлинале, задава този въпрос, като ни оставя на забавен ход за час и половина в притихналото селце Пирин.


По калдъръмените му улици не се променя нищо, освен поколенията, а 17-годишната Лора – една от малкото млади наоколо – живее някъде между селските порядки, новите технологии и берлинската музика в ушите. Нейната свобода е в скъсаните дънки, дискотеката в малкия град и първата любов, но правото те да съществуват изчезва със смъртта на баща й, който трябва да бъде оплакан публично и убедително пред втренчения поглед на селската общественост. Оказва се обаче, че колкото по-добре е стегната жалейката около врата, толкова по-тясна става клетката, в която живеем. А ако решим да я отпуснем, оставаме сами в бунта си.

В контраст с това, ние самите бързо се сближаваме с Лора. На границата с документалното кино, операторът Констанц Шмит пази през цялото време неудобно близка дистанция с откраднатите целувки, протяжните фасове и тихите моменти на усамотение срещу планинските панорами. Така заедно с това момиче от село неусетно разбираме, че единственото решение е бягството, въпреки че нравите, които изискват от нас да слагаме жалейка, невинаги зависят от размерите на селището, в което живеем.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.