Сноудън

Сноудън


Оригинално заглавие: Snowden
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, трилър, биографичен
САЩ/Германия/Франция, 2016, 134'
Режисьор: Оливър Стоун
С: Джоузеф Гордън-Левит, Шайлийн Уудли, Скот Истууд, Никълъс Кейдж, Тимоти Олифант, Закари Куинто, Джоуел Ричърдсън, Рис Айфънс, Мелиса Лео, Том Уилкинсън
Документалният жанр вече извади историята на Едуард Сноудън, заснета за Оскар от Лора Пойтрас в Citizenfour. Филмът на Оливър Стоун я разказва пак от по-масовата трибуна на игралното кино, като малко я драматизира. Съвсем малко.


Предвид артистичните фокуси, на които е способен (от Взвод и The Doors през Родени убийци и Обратен завой до Александър), режисьорът тук е непонятно политически коректен, макар и да е направил коденето невъзможно вълнуващо. Но все пак темата е чуплива. Ако някой е пропуснал шок новината от 2013, Едуард Сноудън е служителят на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на Щатите, който изнесе свръхсекретна информация от кораба майка и съобщи на света – чрез британския вестник Гардиън – че американското правителство следи тел и нет комуникацията на всички свои граждани. Медиите го обявиха за "глашатай", властите го подгониха като предател, Русия му даде убежище (и до днес), а Обама го нарече "някакъв хакер", преди постепенно да се съгласи, че "наблюдението" е неетично. На филма му отнема над два часа да ни преведе по криволичещия път на Сноудън – от влизането му във военните обувки до излизането на светло с чипа данни, а Джоузеф Гордън-Левит постига почти пълна мимикрия с първообраза си – едно момче без диплома, което се оказва гений пред монитора и, по-важното, не бърка родолюбието с това да си верен на правителството.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.